ФБР не може да открие хакери да работят за Бюрото

1
31


Правителствените и финансовите системи не само в САЩ, но и по целия свят са подложени на атаки. Кой може да спре хакерски атаки, освен хакери? Федералното бюро за разследване на САЩ знаят това и са се заели да търсят хора от гражданските среди, за да се справят с проблемите, които сполетяха напоследък институции, като Агенцията за управление на персонал, мрежата на Демократическата партия, данъчните служби и даже Белия дом. Скоро пък идват избори и специалистите от службите за сигурност се притесняват, че една атака може да предизвика хаос с непредсказуеми размери. И тъй като бюрото няма човешкия потенциал и експертиза да се справи със заплахите, те търсят програмисти на свободна практика, опериращи в областта на сигурността.

Един от големите, ако не и най-големият проблем тук е, че в частния сектор плащат повече на този род специалисти в сравнение с държавния сектор, но има и друг, доста щекотлив проблем. Оказва се, по думите на Джеймс Коуми, шеф на Бюрото, пречка за наемането на свободни хакери е, че всички те пушели марихуана. И ако си мислите, че става дума за някаква лична неприязън на Коуми към употребяващите… макар и това да го има, то не. Причината е административна. По протокол, в Бюрото не може да почне работа човек, който е пушил марихуана в последните три години. Такива са законите. А заплахите чукат на вратата.

„Налага ми се да наема сериозен брой работна сила, за да се борим с тези престъпници и някои от тези деца искат да пушат трева преди интервюто“, заявява Коуми, цитиран от Wall Street Journal.

След анализ на ситуацията, ФБР установява, че само тази година Бюрото трябвало да наеме 2000 души, за да се борят с компютърни престъпления. Оказало се обаче, че подходящите за целта професионалисти, не са подходящи да работят в разследващата структура.

По-рано тази година, специалист от службите е коментирал пред Information Week, че в момента действат разпоредби за наемане на персонал от 40-те и 50-те години на миналия век, а вече сме XXI век. Вече се мисли и за промяна на това, така че ФБР и другите силови структури на страната да могат да се справят със съвременните заплахи.

„Аз съм напълно непоколебим в позицията си относно марихуаната“, коментира пред Сената Коуми, цитиран от Motherboard в допълнение към новината за грижите на ФБР. „Не искам младите хора да я използват. Имаме тригодишна забрана за марихуаната. Не казвам, че ще променям тази забрана. Казах, че ми се налага да се боря с промените в поверения ми служебен състав“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари