Twitter и ФБР предупредиха, че се очакват още протести преди полагането на клетва от Байдън

2
236

САЩ могат да видят още въоръжени протести в цялата страна в навечерието на полагането на клетва на избрания президент Джо Байдън, според вътрешен информационен бюлетин на ФБР, получен от ABC News. Бюлетинът също така предупреждава, че поредният въоръжен протест може да се проведе в Капитолия на САЩ, където миналата седмица щурмуваха поддръжници на президента Доналд Тръмп.

„Въоръжени протести се очакват във всички 50 щатски управления от 16 януари до поне 20 януари и в Капитолия на САЩ от 17 януари до 20 януари“, гласи информацията от кореспондентът на ABC Аарон Катерски, публикувана в Twitter относно бюлетина на ФБР в понеделник.

От ФБР още са заявили, че макар да е стандартна практика да не се коментират текущи разследвания, може да се каже, че „подкрепяме нашите държавни, местни и федерални партньорства по прилагане на закона за поддържане на обществената безопасност в общностите, които обслужваме.“

„Усилията ни са фокусирани върху идентифицирането, разследването и възпирането на лицата, които подбуждат към насилие и се занимават с престъпна дейност“, заявиха от ФБР пред CNET в изявление по имейл. „Събираме информацията, за да идентифицираме всякакви потенциални заплахи… фокусът ни не е върху мирните протестиращи, а върху тези, които застрашават тяхната безопасност и безопасността на други граждани с насилие и унищожаване на имущество.“

Twitter, която блокира окончателно акаунта на Тръмп миналата седмица, отбеляза, че плановете за бъдещите протести циркулират в социалната мрежа. Сайтът специално отбелязва предложените вторични атаки срещу сградите на Капитолия и щатската столица на 17 януари.

Компаниите, които поддържат социални мрежи, предприеха редица репресии срещу Тръмп, след като тълпа от негови поддръжници нахлу в Капитолия на 6 януари, принуждавайки законодателите да напуснат сградата, след като удостовериха резултатите от изборите през 2020 г. В допълнение към забраната в Twitter, Facebook блокира Тръмп за неопределено време. След атаката депутатите призоваха за отстраняване на Тръмп от президентския пост, позовавайки се на 25-тата поправка, като вчера внесоха втория ми импийчмънт и искат доброволна оставка.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари