ФБР се обърна предимно към жителите на САЩ да рестартират своите рутери, за да се избавят от вируса VPNFilter.

Този малуер е успял да зарази стотици хиляди най-различни мрежови устройства. Но се изчиства след рестартирането на рутера.

По-подробна информация за VPNFilter съобщиха миналата седмица специалистите на компанията Cisco Talos. Към днешен ден заразените с този вирус рутери надхвърлиха половин милион и продължават да се увеличават. Това не са рутерите на една-две компании. Засегнати са мрежовите устройства на редица производители, включително Linksys, Mikrotik, Netgear, QNAP и TP-Link.

VPNFilter дава възможност на своите създатели да получават данните от кореспонденцията на потребителя през заразения рутер. Възможно е осъществяване на атаки срещу други устройства и дори сриване на мрежови устройства само с една команда.

Според специалистите на Cisco Talos, косвени доказателства показват, че вирусът е създаден от руската хакерска група, известна като Sofacy, Fancy Bear, APT 28 и Pawn Storm. За да се изчисти рутерът от заразата е необходимо да се върнат фабричните настройки или поне да се рестартира.

ФБР успя да разкрие основния сървър на групата, който е конфискуван за изследване от независими експерти.

Освен това, ФБР препоръчва в потенциално уязвимите устройства да се изключи отдалечения достъп за избягване на нови проблеми. А най-добрата защита е обновяването на фърмуера. По този начин ще се подобри работата на цялата Глобална мрежа.

След рестартирането, рутерите отново са уязвими за VPNFilter. Но всяко рестартиране силно намалява броя на заразените устройства и си струва да се направи от всички, а не само от жителите на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари