Правоохранителни органи от Австралия, Европа и САЩ завършиха тригодишна операция по пресичането на престъпна дейност, която доведе до конфискуването на оръжия, наркотици и кеш в размер на $48 милиона.

Повече от десетилетие престъпници по цял свят използват добре известни на полицията защитени услуги за комуникация посредством платформи, като Phantom Secure, EncroChat, SkyECC и др. Тези услуги пречат на правоохранителните органи да се борят ефективно с престъпността. Но през 2018, Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР), Европол, австралийските власти и техни партньори създават специална операция, станала известна по-късно като Operation Ironside или Trojan Shield.

Именно преди три години, американската служба прекратява дейността на Phantom Secure, група, която продава криптирани телефони на престъпни елементи. Канадската сенчеста компания купува обикновени телефонни устройства, след което премахва от тях функциите, свързани с изпращането на текстови съобщения, GPS и интернет достъпа. След това, те инсталират на тях специална криптирана имейл система и специална система за защитена комуникация. Изчезването на Phantom Secure от криминалния пазар предизвиква още по-голямо търсене от страна на престъпниците и ФБР се възползват от това. Те се договарят с разработчик на такава защитена услуга за създаването на приложение с името Anom, което в следващите години ще доведе до успешния край на най-голямата подобна операция. Въпросният разработчик, чието име, по разбираеми причини не назовават, дава достъпа до компанията, която „разработва“ приложението на ФБР, а престъпниците бързо се хващат на въдицата, след като до миналата година, освен Phantom Secure, от криминалния ъндърграунд изчезват и EncroChat и SkyECC.

Това, което правят ФБР е да вградят мастър ключ в криптиращата система на Anom. Ключът спомага за декриптиране на комуникацията. ФБР създават сървър, през който преминават въпросните съобщения. Той декриптира съобщенията, запазва ги, а след това ги криптира с ключове на ФБР и ги изпраща на получателите им. По този начин, полицейската служба пресича разговори на престъпни организации, научава за наркосделки, планирането на убийства, транзакции на мръсни пари, GPS координатите на пратки с наркотици и др. Междувременно е последвало закриването на споменатите две услуги за защитена комуникация и през март тази година, Anom има вече 9000 активни потребители. В началото на този месец, съдебната заповед, позволяваща на операцията да продължи изтича, като обаче още през март тази година, някои от заподозрените лица започват да подозират, че са приложението не предлага толкова защитена комуникация. За много от тях обаче вече е късно.

В резултат на операцията биват извършени над 800 ареста, задържани са над осем тона кокаин, 22 тона канабис, два тона амфетамини и метаамфетамини, шест тона наркотични прекурсори. Заедно с тях, полицейските власти изземат 250 броя огнестрелни оръжия, 55 луксозни превозни средства и над $48 милиона в различни валути и крипто.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари