ФБР разсекрети досието на Стив Джобс

1
25

Федералното бюро за разследвания на САЩ публикува на своя уебсайт досието на съоснователя на Apple Стив Джобс, съобщава сайтът Gawker. Дългото 191 страници досие съдържа информация от 1991 г., когато Джобс е бил проучван като възможен кандидат за член в Съвета на експертите при президента Джордж Буш старши.

В документите се споменава, че няколко източника за изразили притеснения относно миналото на Джобс, когато той е употребявал наркотици. Други запитани са заявили, че енигматичният директор е склонен към изкривяване на истината и реалността, за да постигне целите си. Споменава се също, че първоначално Джобс не е помагал на майката на първото си дете, но впоследствие им е оказал подкрепа, пише dnevnik.bg.

Неназован източник е характеризирал Джобс като склонен към заблуждаване индивид, който не е напълно открит и честен. Друг източник обаче го описва като честен и надежден, но същевременно казва, че моралните му ценности могат да бъдат поставени под въпрос. Различни хора споделят, че Джобс се държи последователно само тогава, когато се случва това, което иска той.

Разкриването на толкова негативни мнения не е често срещано явление при подобни разследвания на ФБР. Обикновено агентите интервюират колеги и хора, препоръчани от кандидата. Не е ясно кои са източниците, но предвид естеството на мненията им е странно, че са били препоръчани от Джобс.

Други разпитани от федералните агенти хора все пак подкрепят безупречността на ценностната му система. Дори и тези, които го критикуват, го препоръчват за позицията, която в крайна сметка той не получава. Както пише един от интервюиращите агенти: „Той [източникът] смята, че Кандидатът има нужните качества да заеме висока политическа позиция в Правителството, за каквато по негово мнение не се изискват честност и последователност“.

Сред другите по-интересни факти от досието е информацията, че срещу Джобс е имало бомбена заплаха през 1985 г., както и че за известно време е имал ниво на достъп до информация „Строго секретно“. То му е предоставено през 1988 г. и му е отнето през 1990 г. Не е ясно за какво му е трябвало, но „агенцията“, асоциирана с достъпа, е студиото за компютърна анимация Pixar. Джобс купува Pixar през 1986 г. и го продава на Disney двадесет години по-късно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари