ФБР се отказа от програмата си за следене на интернет пощата

0
28

Американското Федерално бюро за разследванe (ФБР) се отказа от разработваната със собствени ресурси система за следене на интернет кореспонденция, известна под кодовото име Carnivore. За това съобщават Associated Press и yahoo.com, позовавайки се на отчетите на ФБР, които са постъпили в Конгреса на САЩ.
Система Carnivore е била предназначена за прихващане на всички видове интернет комуникации от отделен потребител или група абонати, а също за сканиране на текста на кореспонденцията за наличие на определени ключови думи, като обекти на разследване на Бюрото са терористи, престъпници и шпиони.
Наблюдаващият софтуер бе разкрит през 2000 от група защитници на гражданските права, като първоначално дълго време не е било ясно как именно Федералното бюро за разследване използва системата и какъв обем от интернет пощата се следи. Според декларациите на самата агенция, този софтуер е бил използван само 25 пъти в периода от 1998 до 2000 година.
Разходите за разработване на Carnivore са засекретени, но по мнение на независими експерти са били похарчени между 6 и 15 милиона долара. ФБР е похарчило и 170 милиона долара за основен ремонт на компютърната си система, което да позволи на агентите и аналитиците моментално и без хартия да разследват криминални и терористични актове.
Бюрото уточнява, че отказът от вече старата система Carnivore е поради замяната и с нова, по-евтина и по-ефективна, разработена от частни фирми, като подробности за новата система не се дават.

Източник: DNES.BG

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари