fbpx
0.5 C
София

ФБР тайно използва голяма туристическа компания за следенето на престъпниците от целия свят

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американската компания Sabre не е много известна, но всеки, който е резервирал билети за самолет чрез нея, вече е в базата данни на тази компания. Но за съвместната работа на Sabre и ФБР не е известно почти нищо, както и че тази съвместна работа се базира на закон още от 18-ти век. Така например, в рамките на този закон Sabre е дала необходимата информация на ФБР за залавянето на руския гражданин Алексей Бурков, който през месец юни тази година бе осъден на в САЩ на десет години затвор.

Американските гранични служби най-внимателно следят кой напуска САЩ и кой пристига в страната, като също така събира огромен обем информация за тези хора. Но властите имат още един мощен инструмент за наблюдение на пътешествениците, който е осигурен от малко известната, но влиятелна тексаска компания Sabre. Тази компания е най-голямата от трите компании, които събират данни за туристите от целия свят. Стотици авиокомпании и хотели използват нейния софтуер. Държавните структури на САЩ нееднократно са се обръщали към Sabre, за да им бъде дадена информация за пътешествениците. Американските власти минимум веднъж са искали проследяването на дадено лице в реално време. Бивши служители на Sabre считат, че събраните от тази компания данни са истинско информационно богатство, което може да се използва и за следене разпространението на пандемията COVID-19.

Sabre се търгува на борсата NASDAQ, като нейната пазарна капитализация е малко над $2 милиарда. За да разберем по какъв начин тази компания е изградила своята база данни, трябва да се върнем в 1950-те години, когато в САЩ започва да се заражда туристическата индустрия.  По това време служителите на компанията за резервиране на билети за авиокомпанията American Airlines отговарят на позвъняванията седейки зад големи кръгли маси с ротатори, които са една голяма картотека. В тази картотеки се записват данните за всяка конкретна резервация, за всички продадени билети и времето на излитане. Но заради човешкия фактор грешките са много и за някои полети се случва да се продадат повече билети, отколкото са местата, а в други случаи самолетите летят полупразни. А това изключително много дразни туристите.

За да направят своята система за резервации по-точна и ефективна ръководството на American Airlines се обръща към IBM и Масачузетския технологичен институт, за да създадат първата база данни за резервациите, която може да бъде обновявана оперативно. American Airlines е нарекла тази система Semi-Automated Business Research Environment, която малко по-късно става известна под съкращението Sabre. През 1964 година тази система започва да работи на две изчислителни машини на IBM.

Системата се оказва толкова ефективна, че Sabre се отделя като отделна компания и започва да обслужва не само American Airlines, но и редица други авиокомпании. Към днешен ден в базата данни на Sabre са записани не само информацията за самолетните билети, но и на практика всичко, което е свързано с пътешествията – от резервиране на хотели до автомобили под наем. Всеки, който някога е планирал да направи едно по-голямо пътешествие, със сигурност е записан в базата данни на Sabre. Тази система обслужва над две трети от всички резервирани самолетни билети в целия свят с обща сума над $260 милиарда годишно. Личният състав на компанията съответства на този мащаб – 9000 души.

Sabre има два основни конкурента испанската система Amadeus и британската Travelport. Тази голяма тройка разполага с гигантски обем от данни за туристите от целия свят, за техните маршрути, за цената на нощувките и билетите, за резервациите и междинните полети.

„Те създадоха огромна база данни“ – споделя бившият ръководител на мексиканския отдел на Sabre Глория Гевара.

Днес тя оглавява Световния съвет по туризъм и пътешествия (WTTC). Гевара е работила в Sabre от 1995 до 2010 година. Тя подчертава, че през това време компанията е притежавала една от двете най-големи частни бази данни в света.

„Можеше да се каже откъде и с какъв полет е пристигнал всеки турист. Можеше да се види кое е мястото му в самолета. Всички тези данни са записани в компютърната система на Sabre“ – добавя бившият вицепрезидент на Sabre Джим Менге, който е работил в тази компания от 1994 до 2004 година.

В помощ на американското правителство

Отдавна са известни връзките между Sabre и американското правителство. Бивши директори на компанията даваха показания в американския конгрес и участваха в някои специални президентски комисии. Но има и тайна страна на тази съвместна работа. След терористичните актове  на 11 септември 2001 година специалните служби на САЩ нееднократно са искали от компанията да следи движението на заподозрените както в сериозни престъпления, така и в дребните нарушения на закона.

Американските компании от много години се обръщат към големите телекомуникационни компании и банка, за да следят най-различни хора. Така например, известно е, че се подслушват местата, откъдето хората теглят пари, а за телефонните разговори и така си е ясно. Но за банките и телекомуникационните компании са необходими различни съдебни разрешителни. В туристическите компании започва да се прилага същия подход, службите да се обръщат към отделни авиокомпании, хотели или туроператори. Но благодарение на Sabre специалните служби на САЩ могат да използват различни информационни потоци само с едно съдебно разпореждане.

В интервю за Forbes Флория Гевара и Джим Менге отбелязват, че след атаките срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година компанията е помагала на властите да получат информация за движението на терористите. Тогава специалните служби са се обърнали към Sabre след терористичните актове. Но компанията предоставя и данни, които могат да се използват за предотвратяването на подобни случаи. Известно е, че през месец декември 2019 година ФБР е поискало в режим на реално време информация за придвижването на заподозряно в извършването на киберпрестъпление лице. Става дума за нарушителя на закона с индийски произход Дипанш Кхер. ФБР е поискало служителите на Sabre в продължение на шест месеца да предоставят пълните и актуални данни за придвижването на този човек в режим на реално време. Компанията е съобщавала всички сведения за резервациите и плащанията извършавани от заподозряния.

За съдебното дело срещу този човек почти нищо не е известно. В съдебното решение от месец ноември 2019 година е написано, че той е обвинен в хакването на сървър, на който се хоствал сайта на някаква компания от Сан Диего. В резултат от хакването е нанесена щета от $5000. Към днешен ден Кхер се намира под домашен арест. Той е задържан през месец януари тази година и досега отрича да има каквато и да било вина.

Това е един от минимум трите случая, когато Sabre е дала на властите исканите данни за придвижване на заподозрян. През 2015 година ФБР обявява за издирване Алексей Бурков, за който се счита, че ръководи уеб сайта Cardplanet с оборот $20 милиона, в който могат да се купят крадени номера на кредитни карти. За да може да намери Бурков, ФБР използва информацията както на Sabre, така и на британската Travelport. Материалите по това дело са затворени и не могат да се публикуват. Но през 2019 година Израел екстрадира Бурков в САЩ, където през месец януари 2020 година той признава себе си за виновен по обвиненията за електронно мошеничество, за незаконно проникване в компютърни системи и в пране на пари. В края на юни Бурков бе осъден на 9 години затвор.

Известно е, че Sabre и по-рано е помагала на властите при издадена заповед за арест, минимум в три подобни случая. Става дума за две задържания в Западния окръг на Щата Вашингтон през 2017 и 2019 година, както и в Северния окръг на Калифорния през 2016 година. И тези документи са затворени за запознаване и публикуване.

„Необичайни и дори излишни мерки“

В интервю за Forbes правни експерти изразиха безпокойството си от делото на Кхер, понеже това дело показва с каква степен на секретност се провеждат тези операции. По време на преговорите на Sabre и с другите подобни компании, ФБР се позовава на закона от 1789 година „Относно всички искове и съдебни разпореждания“. Този закон позволява на държавните структури на САЩ да изискват помощ от трета страна, за да може да бъде изпълнено съдебно разпореждане. Този закон стана особено известен и много дискутиран през 2016 година, когато американските власти се опитаха да накарат Apple да отключи iPhone на терориста от Сан Бернардино, който през 2015 година уби няколко души в център за хора с ограничени възможности. Но тогава Apple отказа да помогне на ФБР и властите се принудиха да търсят и наемат хакер.

Адвокатът Марк Цвилингер, който по това време защитаваше интересите на Apple, сега предупреждава, че Sabre може да се превърне в агент на правоохранителните органи.

„На мен ми се струва, че това са необичайни и дори излишни мерки. Обезпокоен съм от това, че държавните структури ще започнат всеки път да прибягват до подобни мерки, когато се наложи проследяването на заподозрян“.

Юристът заяви, че ако властите искат да се позоват на същия този закон от 1789 година, първо трябва да докажат, че без участието на трета страна е невъзможно разследването да продължи. А в случая с Кхер, необходимостта от използването на Sabre е под въпрос, понеже съвсем същите данни могат да бъдат получени от американските гранични служби.

Цвилингер напомня за още една точка от закона от 1789 година – точката за „приемливост на бремето“ за третата страна:

„Ако става дума за единичен случай, то това не е толкова обременително, но ако тази мярка започне да се използва непрекъснато, то Sabre ще се превърне в правителствен агент“.

Мониторинг за разпространението на COVID-19

Изключително ценната база данни на Sabre би могла да се използва не за търсене на престъпници, а за борба с разпространението на новия коронавирус. Същите данни, които използва ФБР, много успешно могат да се използват за мониторинг разпространението на пандемията от COVID-19, понеже е налице точната информация за движението на хората от целия свят. Лесно може да се разбере колко хора са долетели в Ню Йорк от китайския град Ухан и колко прехвърляния са направили в другите летища.

Но представителите на Sabre не са съобщавали нищо подобно.

Поради тази секретност възникват още повече въпроси доколко тясна е връзката между Sabre и американските власти и колко често компютърната система на Sabre се е използвала като инструмент за проследяване на заподозрени. А другите компютърни системи от подобен род, които използваме всеки ден?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини