През месец ноември 2014 година, Барак Обама изрази поддръжката си за прозрачност на интернет достъпа и спазване на мрежовия неутралитет.

Февруари месец 2015 година този принцип залегна в законодателството на Федералната комисия FCC. Той задължаваше интернет провайдърите да се отнасят еднакво към всеки интернет трафик. Ключовата дума тук е „задължаваше“, понеже вчера FCC отмени принципа на мрежовия неутралитет.

Решението бе взето чрез гласуване, при което имаше три гласа за отмяната и два против. Веднага бяха организирани масови протести.

Отмяната на принципа на мрежовия неутралитет развързва ръцете на американските провайдъри и им дава неограничена свобода на действията. При желание те могат да правят с интернет-съдържанието каквото си поискат – да го блокират, ограничават и да променят приоритета.

FCC нарече своето решение действие, „възстановяващо свободата в интернет“.

Това не е първото еднозначно решение на FCC. Неотдавна Комисията отмени приетите през месец октомври миналата година правила за конфиденциалността в интернет и по този начин разреши на интернет провайдърите да използват личните данни на потребителите без тяхното съгласие. По-късно това решение бе подкрепено от Конгреса на САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари