Федералният съд в Бостън прекрати делото срещу Аарън Шуорц

0
30

Федералният съд в Бостън, Масачузетс прекрати делото срещу Аарън Шуорц, който извърши самоубийство на 11.01.2013г.

Делото срещу Шуорц беше заведено след обвинения, че е използвал компютърната мрежа на Масачузетския институт (MIT), за да открадне милиони статии от онлайн архива на JSTOR.

Макар и JSTOR да се отказаха да предявяват обвинения срещу Шуорц, MIT заведоха гражданско дело срещу него. В резултат на това, Шуорц бе изправен пред угрозата да получи над 30 години затвор, факт, който се предполага е довел до решението му да отнеме живота си.

Huffington Post ни съобщават, че според адвокатите на Шуорц, делото срещу 26-годишният активист е било използван от прокурора по делото Кармен Ортиз и нейния помощник Стивън Хайнман за назидание и пример, за това как ще процедира съдебната система срещу подобни престъпления. Според тях Хайнман и Ортиз са преследвали обвинение на Шуорц, заради огромният медиен шум, който е щял да се вдигне, тъй като Шуорц е обществена личност, ползваща се с огромно публично доверие и Хайнман е искал да „покаже мускули“ и да бъде отразен като „силния на деня“, допълва адвокатът на Шуорц Елиът Питърс.

Аарън Шуорц беше интернет активист, съосновател на Reddit, участник в разработката на формата за уеб фийд RSS, един от хората, участващи в създаването на онлайн библиотеката Archive.org, един от архитектите на Криейтив Комънс, създател на правозащитната организация Demand In Progress и организатор на протестното движение срещу SOPA, което по-късно прерасна в глобално усилие, отхвърлило приемането на спорния законопроект, модел за подражание на мнозина. Може само да се предполага, с какво още той можеше да допринесе за свободата във виртуалното пространство.

Съболезнования по повод смъртта му към близките, гневни коментари и дискусии заливат Мрежата вече няколко дена. Мнозина от най-известните хора в Интернет споделиха своята съпричастност към делото на младежа. Бяха организирани различни подписки, като тази, която иска свалянето от длъжност на щатския прокурор Ортиз, събрала вече повече от 17 000 подписа, като, за да бъде разгледано предложението са нужни 25 000 подписа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари