fbpx
8.6 C
София

Феноменът Starseed: увеличава се броят на хората, които се идентифицират като извънземни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На Земята се появи нова група хора, които вярват, че са извънземни.

Звездните хора, или Starseeds (звездни семена), са хора, които вярват, че са дошли на Земята от други измерения, за да помогнат за излекуването на планетата и да насочат човечеството към „златния век“ – период на голямо щастие, просперитет и постижения.

Може да звучи малко налудничаво, но при търсенето на този термин в интернет се появяват над 4 милиона резултата и има десетки хора, които публикуват видеоклипове на тази тема в TikTok, Instagram и Facebook и които си вярват, че произхождат от друг свят. Всъщност съдържанието с термина #starseed има над 1 милиард гледания в TikTok.

За разлика от „земните души“, за които се твърди, че се прераждат на Земята, Starseed вярват, че са се преродили от друга планета, за да се появят тук. Starseeds вярват, че са канал между божествените царства и Земята и че могат с помощта на медитация да се пренасят между галактиките.

Звездните семена също така вярват, че могат да общуват на „светлинен език“ – форма на комуникация, за която се твърди, че заобикаля човешките ограничения и е езикът на душата.

Идеята се приписва на писателя Брад Стайгър, който много пише за непознатото и живо се интересува от извънземния живот и извънземните. В книгата си „Боговете на Водолея“ от 1976 г. Стийгър излага идеята си за това, че някои хора произхождат от други измерения.

Вярващите твърдят, че има няколко начина да разберете дали сте звездно зърно. Те включват търсене на смисъл в живота и усещане за липса на принадлежност. Духовността и силното чувство за интуитивност и познание също са едни от типичните качества на Starseed.

Счита се, че те също така са съпричастни, чувствителни и имат повече проблеми с физическото и психическото здраве, тъй като душите им не са свикнали да имат човешко тяло. Звездните семена искат да помагат на човечеството. Но те се претоварват от живота на Земята и затова се зареждат с енергия, като прекарват времето си в самота.

Вярващите казват също, че Starseed имат желание да изследват и да се докоснат до нови култури и сфери, което помага на звездните хора след това да предложат нови виждания за битието. Примерите включват нови очевидно конспиративни теории за обществото, холистични здравни интервенции, заедно с размишления за древни извънземни и цивилизации.

Изберете своята реалност

Възможно е да разпознаете някои свои качества в горното описание. Много хора например споделят, че търсят смисъла на своя живота и понякога се чувстват изхвърлени или сякаш не им е тук мястото.

Всъщност изследванията показват, че ниското чувство за принадлежност често е свързано с депресията. Но какво кара някои хора, които изпитват такива чувства, да стигнат до заключението, че трябва да са от друга планета? Особено като се има предвид, че никога не е откриван живот извън Земята и няма доказателства, че извънземен живот някога е посещавал Земята.

Добре дошли в ефекта на Форер. Наречен е на името на Бертрам Форер, психологът, който пръв открива, че е доста лесно да накараш хората да се съгласят с неясни описания за себе си – вижте например хороскопите.

Концепцията за звездните семена е форма на вяра на новото време. Терминът се отнася до алтернативните духовни практики, които се развиват през 70-те години на ХХ век.

Въпреки че всяко вярване на новото време е различно, философиите имат общи черти: те разглеждат съществуването от гледна точка на Вселената и се фокусират върху духовността, както и върху себе си. Спомнете си за кристалите, енергийното лечение и екстрасензорните способности.

Сред другите характеристики са прераждането, кармата и възможността за достигане на по-високо ниво на съзнание.

Подкрепата за вярванията на новото време – като например Starseed – се увеличава. Тя идва от недоверието към науката и съмненията в традиционните възприятия на реалността. По-специално, цинизъм по отношение на съвременното общество и опит за намиране на смисъл в живота.

Фентъзито срещу фантастиката

Определени личностни характеристики също могат да подтикнат някои хора да вярват в идеята за Starseed. Така например, ако сте склонни към фантазиране и често бъркате въображаеми и реални събития, може да възприемете теорията за извънземното съзнание като дълбока и желана.

На психологически език това е известно като грешка при проследяване на източника, която е вид несъзнателна грешка на паметта, при която човек се обърква между това, кое е реално и вярно, и кое е нереално и въображаемо.

Това е често срещано явление при шизофренията, а изследванията са установили връзки между шизотипното личностно разстройство – често срещано разстройство, което се смята за лека форма на шизофрения – и вярата в конспиративни теории.

Друг ефект, който може да насърчи подобни вярвания, е т.нар. онтологично объркване. Това се случва, когато хората не могат да разграничат метафоричните от фактическите твърдения, като например: „Старите мебели знаят много неща за миналото“.

Това е особено вярно, когато източникът на информацията се възприема като надежден и знаещ. Наричан „ефектът на Айнщайн„, при него доверените източници на информация се ползват с по-голямо доверие поради социалния авторитет, който притежават.

В случая със Starseed няколко книги, издадени от големи издателства, могат да създадат усещане за автентичност, както и фактът, че някои от тях са бестселъри.


Информацията е на изданието ScienceAlert, което приключва своята статия с това, че всъщност изглежда, че животът, какъвто го познаваме, може да не е толкова прост, колкото някога сме си представяли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини