Физикът Мичио Каку: „Търсенето на извънземни е ужасна идея“

12
2618

Мичио Каку е американски физик-теоретик, един от създателите на теорията на струнните полета, която е раздел на теорията на струните, който също така е изключително известен популяризатор на науката и автор на много книги. В неговата най-нова книга The God Equation става дума за търсенето на възможности за обединяване на общата Теория на относителността с квантовата теория, в рамките на една единна Теория на всичкото. В интервю за изданието Guardian той прогнозира кога ще се появи въпросната Теория на всичкото и по какъв начин мултивселената може да обедини религиите.

Според Каку, учените вече разработват въпросната Теория на всичкото, но тя още не е готова. Все още не са направени никакви експерименти в тази насока, а нобелистите не могат да достигнат до единно мнение относно теорията на струните.

„Лично аз считам, че сме на прага на нова ера“ – заяви физикът. „Вече се провеждат съвсем нови експерименти, които имат за цел да открият отклонения от Стандартния модел. И още, предстои разкриването на тайната на тъмната материя. Всяка от тези неизучени области може да подпомогне за създаването на Теорията на всичкото“.

Въпреки това, редица учени считат Всеобщата теория за задънена форма на редукционизъм. Към днешен ден споровете относно теорията на струните са не по-малки в сравнение с времената на Нилс Бор и Алберт Айнщайн, по време на обсъждането на квантовата теория на конгрес на Солвей.

„Наистина, теорията на струните предизвика огромен интерес, но и същевременно немалко отблъскване“ – споделя Каку. „Учените питат: къде са ви доказателствата? Откровено казано, доказателства няма, точно както през 1666 година Нютон е нямал доказателства относно закона на обратните квадрати. Понякога математиката и революционните идеи изпреварват конкретните експериментални данни. Именно тогава настъпва времето за Големия адронен колайдер“.

Що се отнася до търсенето на извънземни цивилизации, Мичио Каку е на мнение, че с извеждането в орбита на телескопа Джеймс Уеб, шансовете за откриване на подобна цивилизация значително ще нараснат. Но ученият не споделя ентусиазма на своите колеги, които искат да осъществят контакт с извънземните.

„Считам, че това е една ужасна идея. Всички знаем какво се случи с Монтесума, когато е срещнал Кортес в Мексико преди стотици години. Лично аз считам, че извънземните ще се окажат дружелюбни, но не може да се рискува така. Подобен контакт трябва да бъде осъществен много внимателно“.

И накрая Каку споделя мислите си за бога творец.

„Моите родители бяха будисти, в будизма има нирвана – безвремие без начало и без край. Но моите родители ме изпратиха в презвитерианска църква и аз всяка неделя не посещавах и изучавах Битието и как Вселената е създадена за седем дни. Сега, с идеята за една мултивселена, става възможно обединяването на тези противоположни парадигми. Според теорията на струните, големите взривове протичат непрекъснато. Докато ние разговаряме, някъде в космоса протича генезис. Ето как е възможно изграждането на една обща теория“.

2.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари