Физиците казват, че Вселената е изпълнена с мистериозно вещество, наречено „квинтесенция“

2
2268

Международен екип от учени предполага, че ускоряващото се разширяване на Вселената може да е причинено от мистериозно вещество, наречено „квинтесенция“, което прониква в космоса.

Ориентировъчната хипотеза може да предложи интересни нови улики за природата на тъмната енергия, мистериозната сила, която според физиците е отговорна за нарастващата скорост, с която Вселената се разширява.

Но заключенията на изследователите – и по-широките констатации вследствие на тях – накара някои от техните колеги да поставят под въпрос идеята, както съобщава Nature.

Теорията, че тъмната енергия е отговорна за ускоряването на разширяването на Вселената, е предложена за първи път 1998 г., когато изследователите установяват, че количеството на мистериозната сила е фиксирано за единица обем пространство като „космическа константа“.

Не всички учени обаче се съгласяват напълно с теорията, както отбелязват от Nature, като някои от тях вместо това твърдят, че тъмната енергия е съставена от „пети елемент“ или от това, което изследователите от Изследователската организация за високоенергийни ускорители (КЕК) в Япония и Институтът по астрофизика „Макс Планк“ в Германия сега наричат квинтесенция. Според определението, което дават, квинтесенцията не е присъщо свойство на пространството, определено от константа, нито форма на материя. Ако тъмната енергия наистина беше такава квинтесенция, то това би означавало, че нейната плътност трябва да намалява с течение на времето, когато галактиката се разширява.

За да проверят теорията, изследователите първо заявяват, че квинтесенцията трябва да бъде доказано, че въздейства на светлината по определени начини, докато тя се разпространява в космоса.

Още през 1998 г. според Nature екип от учени, ръководени от Шон Карол, теоретичен физик от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, предполага, че технически би било възможно да се намерят доказателства в подкрепа на тази теза.

Те са предположили, че чрез разглеждането на картите на космическия микровълнов фон (CMB), реликтовото електромагнитно излъчване, останало от ранните етапи на Вселената, учените могат теоретично да търсят определени светлинни феномени, които да докажат теорията на квинтесенцията.

Тези светлинни феномени, наречени още „светлинни подписи“, биха могли да покажат електрическите полета на поляризирана светлина, които се движат в определени посоки, предполагат тогава изследователите, но не и да покажат по какъв начин се случва това движение.

И точно това твърдят двамата космолози от КЕК и Института по астрофизика „Макс Планк“ в Германия, както е описано подробно в научна статия, публикувана в списанието Physical Review Letters тази седмица.

Разглеждайки данните за CMB от мисията Planck на Европейската космическа агенция, те успяват да определят признаци на квинтесенция, използвайки изцяло нова техника.

Но откритието все още далеч не е потвърдено – физиците предупреждават, че доказателствата все още не са пълни, както съобщава Nature.

Ако бъде потвърдена от по-нататъшни изследвания, теорията обаче може да има драстични последици за нашето разбиране за Вселената. Ако тъмната енергия наистина се окаже квинтесенция, разширяването всъщност може да се забави и в крайна сметка да изчезне изцяло.

Процесът може дори да бъде обърнат, като Вселената да бъде накарана са се свива, смята Карол, който не е част от екипа на изследването.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари