Физици разработиха графенов транзистор без метални елементи

0
26

Физици от Швеция и Германия представиха прототип на транзистор на основата на материала графен и съединения на силиций и въглерод, който не се нуждае от метални електроди за своята работа. Ролята на електроди играят ленти от графен и силициев карбид, който е полупроводник.

Според изследователите, функциите на фрагментите графен зависят от типа на съединението между тях и въглеродно-силициевата подложка. Например, ако между графена и полупроводника съществува устойчива химична връзка, контактът между тях може да провежда електричество.

При липса на такава връзка графеновата лента се превръща в т. нар. „бариера на Шотки“, която възниква при контакт на полупроводник с пластина от някои метали. Високата електропроводимост на метала и относително ниската пропускливост на полупроводника създават бариера на границата на контакта, която ускорява преминаването на електроните от полупроводника в метала и възпрепятства обратния ток.

Физиците са използвали този ефект и са разработили транзистор от две химически свързани ивици от графен и графенова бариера на Шотки. Експерименталният прототип е бил тестван при различни температури и напрежения. При стайна температура той е показал сравнително ниски изпуснати токове (12000:1), а при температура от -53 градуса по Целзий този показател достига 74000:1 (съотношението между силата на тока във включено и изключено състояние).

Според учените, транзисторите могат да работят на честоти 1 MHz и по-високи, а усъвършенстването при използването на бариерата на Шотки ще позволи в бъдеще да се избегне употребата на силициеви аналози.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари