Физици: Съществувала е вселена още преди Големия взрив

6
2757

Преди Големия взрив, когато материята, от която е изградена нашата Вселена е започнала бързо да се разширява, може би е имало предишна вселена, чието място е заела нашата.

Сър Роджър Пенроуз, математик и физик от Оксфордския университет, който току-що стана лауреат на Нобелова награда за работа в областта на черните дупки, предполага, че нашата Вселена не е първата, която е съществувала, съобщават от The Telegraph. Той още добавя, че навярно няма и да е последната.

„Големият взрив далеч не е началото“, казва Пенроуз в своята статия. „Имало е нещо преди Големия взрив, на мястото на което се е появила днешната вселена, и е силно вероятно един ден и тя да се превърне в подобно „нещо“, което да бъде заместено.“

Според Пенроуз, вселената ще продължи да се разширява, докато в един момент се разпадне. И тогава на нейно място ще започне началото на нова.

„Имаме вселена, която се разширява и разширява и цялата тази маса в един момент ще се разпадне. Именно това аргументирам и в моя труд с тази луда теория, според която Големия взрив не е началото на вселената, а просто повратен момент в развитието на съществуването на абсолютната материя“, казва той според The Telegraph.

Доказателството за идеята си Пенроуз дава това, което сам нарича „точки на Хокинг“. Това са остарели черни дупки отпреди Големия взрив, което са надживели собствените си вселени, но сега са в края на живота си, отделяйки огромна част от космическата радиация.

„Така че нашият Голям взрив е започнал нов етап от цикъла на нещо, което вече е съществувало в далечното минало на един предишен еон. И именно отпреди Големия взрив са останали онези черни дупки, които постепенно изчезват в космоса, съгласно теорията на Хокинг. И навярно черните дупки от нашата вселена един ден ще се превърнат в остатъчните точки на Хокинг, които ще се наблюдават след нейното изменяне.“, завършва Пенроуз.

4.2 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари