Физическите копия на книги все още са по-популярни от електронните заглавия

1
264

Може би си мислите, че влиянието на COVID-19 пандемията е довело до бум на електронните услуги почти навсякъде, но има една област с характерна инверсия. Според проучване на Statista за покупките на книги през 2020-та година, в света на книгата все още доминират хартиените издания пред електронните в почти всички държави.

Проучването определя броя потребители, закупили физически и дигитални копия на книги, спрямо общата популация в ключови страни. Така например в Германия над 58% от участниците в проучването твърдят, че са си купили хартиени книги и едва 10% е-книги. В Съединените американски щати отношението е съответно 44,5% към 22,7%. Индия представя най-ниска заинтересованост към книгите, като едва 24,5% от популацията си купува хартиени копия и 5,6% се ориентира към дигиталните. В друга страна като Китай например виждаме опит на е-книгата да изпревари хартията, като 32% си купуват физически копия и 24,4% – електронни. Това вероятно се дължи на тенденцията в Азия да се чете повече през смартфона и също на причудливата аномалия отпреди десет години на „Написаните на телефон“ бестселъри в Япония.

България не участва в конкретното проучване, но според Statista електронните книги набират популярност и тук. Статистическата фирма твърди, че годишният доход на електронните издания тази година се прогнозира да бъде около 6 милиона щатски долара, с ръст около 3,2% спрямо миналата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари