4.2 C
София

Филмите изпревариха по обем музиката в Интернет

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

За първи път в историята на Интернет аудиофайловете отстъпиха първото място по количество “сваляния” на видеофайловете и софтуера. Потребителите на световната мрежа губят интерес към mp3-файловете и все повече се интересуват от кинофилми и програмно обезпечение. Изследване, обхващащо 30 страни, където “интернетизацията” е най-висока, показва, че обемът свалена музика за последните две години е спаднал от 62,5% на 48,6% от общия обем на свалените файлове.

Този факт сериозно е разтревожил големите кинокомпании. Те се страхуват, че ще станат следващата жертва на неконтролируемият трансфер на файлове, между потребителите, както това се случи със звукозаписните компании.

За последните пет години такива програми за обмяна на файлове като Kazaa, Grokster и Morpheus, съществено намалиха продажбата на видео компакт-дискове. Интернет потребителите просто не са склонни да дават пари за даден филм, при положение, че могат да го “дръпнат” свободно от мрежата.

Изследването показва, че европейците са доста по-активни при размяната на видеофайлове от американците например. Всеки четвърти европеец има на компютъра си видеофайлове. Като се изключат малката част легални платени филми, придобити чрез програми като iTunes, останалите видеофайлове са пиратски.

За България никой не се е сетил да направи подобно изследване, но предполагам, че всеки втори български интернет потребител има на личния си компютър пиратски филми.

Пиратството се води като един от най-големите проблеми в интернет след вирусите и спама, но аз си мисля, че това е малко преувеличено. Въпреки огромното разпространение на музика във формат mp3 по света, да сте чули някоя звукозаписна компания (особено от най-големите, които вдигат и най-много шум) да е фалирала? Аз поне не съм. Предполагам, че същото ще се случи и със кинокомпаниите – ще вдигнат голям шум, ще се опитат да ограничат пиратството, няма да успеят, и ще мизерстват със спечелените $900 000 000 годишно, вместо да богатеят със заплануваните $1 000 000 000 например.

Източник: bgfactor.org

Предишна новинаAnti Tracks 3.2.0
Следваща новинаReGet Deluxe 4.1 Beta Build 231
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини