Филмите на Netflix вече няма да имат нужда от кино премиери, за да се класират за Оскар

0
547

Оскарите и други престижни филмови награди са пословично известни със своите ограничения за продукции на стрийминг компании като Netflix и Amazon Primve Video. Едно от тях беше, че за да бъде класиран или номинират един филм за Оскар до момента все още е необходимо той да е имал поне няколко световни кино премиери, което често е трудна задача за стрийминг гигантите, тъй като както се досещате, за да покрият този критерий им се налага да организират малки прожекции в тесен кръг в световни кина, които да се съгласят да излъчат филмите им, за да може трудът им да бъде награден.

И макар и стрийминг платформите да са основните създатели на кино и телевизионно съдържание в наши дни, все още Американската филмова академия не се е отказала от ограничаващото си правило.

Изглежда обаче нещата до голяма степен могат да се променят през 2021 г., като Академията обяви, че вече няма да изисква от филмите да са направили премиера в киносалоните, за да бъдат номинирани за наградите Оскар.

Изглежда промяната в правилата идва не от загриженост за компании като Netflix, а по-скоро заради коронавирусната епидемия, заради която кината в повечето държави по света в момента са затворени. В изявлението на Академията се казва:

„Няма по-добър начин да изпитаме магията от филмите, от това да ги гледаме на широк екран в кината. Нашият ангажимент към това е непроменен и непоколебим. Независимо от това, трагичната COVID-19 епидемия налага временно изключение от нашите правила за допустимост до наградите.“

Това изявление ще рече, че стрийминг гигантите като Netflix и Amazon Prime Video ще могат да участват в оскарите, без да правят световна кино премиера на филмите си, само през 2021 г. (тоест за продукции дебютирали през 2020). След приключването на пандемията, навярно Академията отново ще се върне към златното си правило да изисква поне 7-дневно излъчване по кината на всеки един филм, който има претенции да бъде включен в класирането за Оскарите.

Промените, които Академията въвежда едва ли ще се отразят кой знае колко в каквато и да било посока са класическите филмови продуценти и студия, които вече отложиха премиерните дати на своите филми с няколко месеца напред във времето. Истинско облекчение ще бъде за VOD компаниите, както вече споменахме.

Стрийминг платформите имат недобри отношения и с фестивала в Кан, където строгите закони за разпространение във Франция не позволяват един филм да бъде качен в стрийминг платформа най-малко 36 месеца преди официалната му кино премиера, а определено трябва да има такава, за да може филмът да влезе в списъка с участниците във фестивала.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари