На собственика на един от изходните Tor възли бе предявен съдебен иск за $150 000 за участие в разпространяването на пиратско копие на филма „Клубът на купувачите от Далас“ (Dallas Buyers Club).

Притежателят на авторските права за този филм стана много известен с това, че подаде редица съдебни искове към хиляди BitTorrent потребители и сега атакува в съда притежателя на изходен Tor възел, понеже именно оттам е регистрирано и фиксирано изтеглянето на пиратската версия, за която не е платен лиценз.

Операторът на Tor възела се яви в съда с екип юристи, които се усъмниха, че въпросната филмова компания има необходимите права да за подаване на съдебни искове срещу потребителите, теглещи пиратски копия на филма. Пред съда юристите наблегнаха върху факта, че самият оператор изобщо не е участвал в изтеглянето на филма, а просто е предоставял мрежови достъп, тоест, той е в ролата на провайдър, който не се занимава с пиратски копия.

Дотук нищо ново, но има характерна особеност: как може да се докаже, че въпросният филм е изтеглен именно от компютъра с въпросния Tor възел или това е станало от един от милионите потребители на анонимната мрежа. Това на практика е недоказуемо, понеже анонимността на Tor мрежата е една от най-добрите в света. Делото бе прехвърлено към Федералния съд на щата Орегон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари