Финансираният от Бил Гейтс стартъп Heliogen извърши пробив в хелиотермалната енергетика

6
2078

Компанията Heliogen заяви, че е създала първата в света технология за икономически изгодна замяна на изкопаемото гориво с концентрирана слънчева светлина.

Предприятията от тежката промишленост, като например заводите за производство на стомана и нефтохимичните предприятия трудно могат да се откажат от изкопаемите горива, понеже за този тип производство са необходими екстремално високи температури. Не е за учудване, че една пета от световните вредни емисии се дължи именно на тези предприятия.

Heliogen, която получи финансиране от Бил Гейтс, измисли уникален метод за концентриране на слънчевата топлина.

Новата технология дава възможност за получаването на температури над 1000 градуса по Целзий. Това е достатъчно, за да може тежката индустрия да се откаже от изгарянето на въглища и газ.

Стартъпът е постигнал това чрез използването на най-съвременен софтуер и машинно зрение за свръхточно насочване на огледалата, отразяващи слънчевите лъчи. Техническите подробности не се съобщават, но може да се предположи, че системата с помощта на камери регистрира положението на огледалата и постоянно го коригира, за да може да се поддържа максимално концентриран лъч.

Разбира се, технологията на Heliogen може да се използва не само в тежката промишленост. Високата температура означава, че едно и също количество топлина може да съхранява в по-малък обем. Това опростява термалните системи и намалява разходите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари