Финансираният от Бил Гейтс стартъп Heliogen извърши пробив в хелиотермалната енергетика

6
1770

Компанията Heliogen заяви, че е създала първата в света технология за икономически изгодна замяна на изкопаемото гориво с концентрирана слънчева светлина.

Предприятията от тежката промишленост, като например заводите за производство на стомана и нефтохимичните предприятия трудно могат да се откажат от изкопаемите горива, понеже за този тип производство са необходими екстремално високи температури. Не е за учудване, че една пета от световните вредни емисии се дължи именно на тези предприятия.

Heliogen, която получи финансиране от Бил Гейтс, измисли уникален метод за концентриране на слънчевата топлина.

Новата технология дава възможност за получаването на температури над 1000 градуса по Целзий. Това е достатъчно, за да може тежката индустрия да се откаже от изгарянето на въглища и газ.

Стартъпът е постигнал това чрез използването на най-съвременен софтуер и машинно зрение за свръхточно насочване на огледалата, отразяващи слънчевите лъчи. Техническите подробности не се съобщават, но може да се предположи, че системата с помощта на камери регистрира положението на огледалата и постоянно го коригира, за да може да се поддържа максимално концентриран лъч.

Разбира се, технологията на Heliogen може да се използва не само в тежката промишленост. Високата температура означава, че едно и също количество топлина може да съхранява в по-малък обем. Това опростява термалните системи и намалява разходите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Sam
Sam

Какво би трябвало да е „машинно зрение“?

пипи
пипи

Да те гледат машините и да викат: леле

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Отдавна работят електроцентрали на същия принцип…не виждам къде е пробива. Май дигат шум да опрвдаят изхарчените пари.

Май Лъжетрейдър
Май Лъжетрейдър

Ако може един пример за подобно заместване и то пълно на изкопаемите горива с посочения метод по горе, за един приятел питам…

Капитализъм
Капитализъм

“Финансираният от Бил Гейтс стартъп”

Това са пари на частно лице, пред кого искаш да се оправдава за харчовете си?

Комунисти, отивайте в Сибир и оставете свободният свят от присъствието си.

Gero
Gero

Това не е нищо ново. От преди може би 7-8 години има подобен филм по Discovery или NationtalGeo .. А технологията е от преди около 15 години. Само не разбрах как ще топят тонове метал с тази кула 🙂 Това са пълни глупости.