През миналата седмица гуверньорът на Банката на Англия Марк Карни заговори за замяната на долара като световна резервна валута, предава The Guardian. Той смята, че американската валута може да бъде заменена с дигитална алтернатива, която да сложи край на застоя в спестяванията, който доведе до десетгодишен период на ниска инфлация и изключително ниски нива на лихвите.

Според Карни, доларът е достигнал до едно ниво на доминация, при което той се явява пречка за устойчивото възстановяване. Но една нова дигитална валута, подкрепена от голяма група нации би освободила доларовите запаси, които в момента правителствата по света трупат, като застраховка за несигурни времена.

„Една дигитална парична единица би прекъснала доминиращата позиция на американския долар в глобалната търговия“, заяви през миналата седмица Карни на среща на централните банки по света, която се проведе в Джаксън Хол, Уайоминг. Според него, покачването на обема на сделките в една алтернативна дигитална валута, сътресенията в САЩ биха имали по-малко негативно влияние над обменните курсове и нуждата от синхронизация в търговията между страните ще намалее. „Намаляването на влиянието на САЩ над глобалния финансов цикъл, ще помогне да се минимизира колебанията на капиталовите потоци към новопоявяващите се пазарни икономики“, убеден е той.

Карни цитира китайската ремнинби и Libra на Facebook, като алтернатива на долара. Към момента обаче, смята той, никоя от тях не се намира в момента в позиция да поеме щафетата от долара. Но новите дигитални технологии биха позволили една глобална валута да предизвика доминиращата роля на долара.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мда
Мда

Който иска да прочете защо това е измама да провери примерите като МММ.

ллл
ллл

Този май не си е сварил часовника с BoJo. Ще вземе да го скара с единствения му фен – Тръмп