fbpx
-4.3 C
София

Финансовият отчет на Apple показа съществено намаление на дохода, печалбата и продажбите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Както се очакваше, преди няколко часа американският технологичен гигант Apple публикува тримесечния си финансов отчет. При тази компания финансовата година не съвпада с календарната и 29 декември 2019 година се счита за последния ден на първото тримесечие от 2018 финансова година. За първи път от много дълго време, гигантът от Купертино няма с какво да се похвали, понеже има спад във всички без изключение финансови показатели.

Доходът на Apple за изтеклото тримесечие е $84,3 милиард и е намалял с 5% в сравнение със същия период на миналата година, когато е бил $88,3 милиарда. Операционната печалба на годишна основа е паднала с 11,1% до $23,4 милиарда, а чистата печалба също има спад – от $20,1 милиарда на $19,965 милиарда. Финансовият отчет показва още, че 62% от дохода са осигурени от продажбите извън САЩ.

Ако се вгледаме по-подробно, ще видим, че доходът на Apple е спаднал във всички основни пазари, освен с САЩ, където е незначителен, но все пак е ръст.

Както вече знаем, в началото на миналото тримесечие Apple реши да не публикува в своите финансови отчети данни за количествата продадени iPhone, iPad и Mac. Но в него са останали данните за доходите от тези мобилни устройства. Тези числа показват, че стратегията на високите цени на iPhone вече на работи: доходът от продажбите на айфоните на годишна база е намалял с небивалите 15% до $51,98 милиарда. Всички финансови анализатори са единодушни, че това е най-големият спад на продажбите на iPhone в историята на Apple. Като количество продадени айфони спадът със сигурност е по-голям.

Ето какво каза Тим Кук по повод финансовите резултати за тримесечието:

Въпреки че се наложи да коригираме първоначалните прогнози за печалбите през тримесечието, ние се ориентираме към дългосрочна перспектива. Резултатите от изминалите три месеца показват, че ключовият потенциал на нашия бизнес се намира някъде по-дълбоко и е готов да предложи по-големи възможности“ – заяви ръководителят на Apple. „През първото тримесечие броят на активните мобилни устройства достигна 1,4 милиарда. Това показва удовлетвореността и лоялността на нашите клиенти, което с бързорастящата екосистема ще доведе до рекордни резултати в бизнеса с облачните услуги„.

В прогнозната част на своя тримесечен финансов отчет Apple показва, че през следващото тримесечие възнамерява да получи доход в пределите на $55-$59 милиарда и едновременно с това да удържи брутната печалба на ниво 37%-38%.

След публикуването на финансовия отчет за изтеклите три месеца, цената на акциите на Apple падна до $154,68 – тоест, с 1,04% за около 6 часа. Но инвеститорите още вярват на компанията и според NASDAQ, днес акциите на Apple ще се търгуват при цена над $161,28. Ще следим събитията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини