Финансовото състояние на 26-те най-богати милиардера е колкото дохода на 3,8-те милиарда най-бедни хора

1
689

Международната благотворителна организация Oxfam публикува огромен отчет, съставен от 16 страници, посветен на глобалното социално-икономическо неравенство.

Авторите на научното изследване заявяват, че през последните 10 години броят на милиардерите е нараснал двойно – до 2208 души за 2018 година.

Oxfam допълва, че през изминалата година нивото на икономическото неравенство в глобален мащаб е достигнало катастрофални стойности. Данните в отчета показват, че през изминалата година благосъстоянието на милиардерите е нараснало с цели $900 милиарда или средно с по $2,5 милиарда на ден, и е достигнало абсолютния максимум в историята. Едновременно с това, сумарните доходи на най-бедната част на на населението е намаляла с 11%. Най-бедните на планетата хора харчат по-малко от $5,5 на ден.

Според тази информация, през 2018 година финансовото състояние на 26-те най-богати хора се е изравнило с доходите на бедната половина на човечеството, а това са 3,8 милиарда души. За сравнение, една година по-рано финансовото състояние на 43-те най-богати милиардери бе равно на дохода на 3,7 милиарда от най-бедните хора на Земята.

Данните за най-богатите хора на планетата са взети от списъка с милиардери на Forbes и важат за периода от месец март 2017 до месец март 2018 година.

Интересно е, че делът на мъжете милиардери е с 50% по-висок от този на жените. В отчета се казва и че мъжете контролират над 86% от всички големи корпорации.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
AxOx Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Трупат си капиталите и си ги стискат, но няма да вдигнат заплатите или да наемат хора от Европа и Америка, а все в Азия отиват заради валутната разлика.
Даже там плащат минимални пари.