Правителството на Финландия започна да изплаща безусловен базов доход по 560 евро месечно на 2 000 случайно подбрани безработни на възраст от 25 до 58 години. The Guardian съобщи, че това е първият подобен експеримент в Европа, стартирал на 1-ви януари 2017 година. ББД ще се плаща на тези лица, независимо дали си намерят и започнат работа или си останат безработни.

Поради масовото роботизиране на поточните линии и изключително бързия темп на развитие на компютърните технологии и изкуствения интелект, все повече работници и служители остават без работа, а това създава огромно социално напрежение. В по-развитите страни ниско квалифицирана работа почти няма: в заводите на Foxconn в Китай бяха внедрени 10 изцяло роботизирани поточни линии, които заменят всички работници, изпълняващи рутинни операции, японска застрахователна компания заменя служителите си с ИИ, появиха се първите изцяло роботизирани банки със специализиран софтуер вместо кредитни инспектори и банкови служители и т.н. По този начин компаниите постигат по-голяма ефективност на труда и обслужването, както и по-големи печалби. Очаква се тотално изчезване на работни места. Ето защо се правят експерименти с ББД, а Финландия е първата държава в Европа, която се реши да проведе подобен експеримент.

Програмата с изплащане на ББД ще продължи две години, през които държавата ще плаща на своите граждани €560 месечно, независимо от това, къде работят и с какво се занимават.

Финландските власти считат, че по този начин ще се намали нивото на безработица, което сега е на ниво 8,1% и във Финландия се счита за високо. По този начин финландците ще се чувстват осигурени, когато новата работа им се стори ниско заплатена или твърде краткосрочна, а отношенията между работници и работодатели ще бъдат по-добре регулирани.

През 2016 година Швейцария се отказа от въвеждането на ББД, но в швейцарската схема не се предвиждаше участието на държавата във финансирането на безусловния базов доход.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари