Финландия представи предварителните резултати от експеримента с ББД

12
1559

От няколко години правителствата на различни държави активно обсъждат, а някои от тях реализират идеята за въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Към днешен ден най-активна е Финландия, която взе решение безработните в страната да получават по 560 евро в качеството на Безусловен Базов Доход.

Идеята на ББД е на хората да се изплаща гарантирана минимална сума, която да е достатъчна за храна, облекло и нощувка. Това е един от начините за справяне с отрицателните последици от безработицата, която се очаква да настъпи след масовата роботизация на производството и използването на изкуствен интелект. Според редица икономисти и учени, когато хората не им се налага да изразходват време за храна и облекло, те ще бъдат по-свободни и ще се занимават с творчество и пълноценен бизнес.

Във финландския експеримент не участваха всички, които са регистрирани в бюрата по труда, а само 2000 случайно избрани хора на възраст от 25 до 28 години. От месец януари 2017 година тези хора получаваха ББД в размер на 560 евро. А сега Финландия показа резултатите от този експеримент.

В началото, всички определени да получават „През първата година от експеримента, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също ниво с контролната група по отношение намиране на работа на свободния пазарББД са били безработни. Изплащането на тези пари не зависи дали те ще си намерят работа или не.

Създателите на финландския проект декларираха, че неговата основна цел е изучаването на нов начин за социална поддръжка на безработните. Правителството се опитва да изясни, дали ББД ще опрости системата за социално подпомагане и да премахне изключителната бюрокрация в тази област. Освен това, Финландия иска да разбера, какво влияние ще окаже ББД на физическото и психическото благополучие на хората.

Оказа се, че изплащането на ББД на безработните подобрява тяхното благосъстояние, но не оказва особено влияние при намирането на работа. Изследователите допълват, че хората получаващи ББД се чувстват по-добре и определено може да се каже, че са по-щастливи.

Резултатите от експеримента с ББД бяха сравнени с резултатите на контролна група от хора, включваща безработни, които получават обикновено обезщетение за безработица. „През първата година от експеримента, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също ниво с контролната група по отношение намиране на работа на свободния пазар“ – каза координаторът на изследването Охто Канинен.

Но се изясни друго. Хората, получаващи ББД, значително по-малко страдат от стрес. Освен това, те по-добре се концентрират и много по-малко боледуват. В края на експеримента 15% от получателите на ББД са заявили, че се чувстват много добре. В контролната група подобен отговор са дали 15% от участниците.

Да напомним, че това са междинните резултати от експеримента с ББД и засягат първата година от неговото начало. Окончателните резултати ще станат ясни през 2020 година.

Финландия не е единствената страна, в която се планира масовото въвеждане на Безусловен Базов Доход. По същия начин възнамеряваше да постъпят правителствата на Швейцария и дори на Кения. Засега не се знае какво се е случило в африканската държава и е възможно това да си е останало просто един проект.

Швейцария проведе референдум, в който жителите на страната трябваше да решат съдбата на ББД за всички граждани. Швейцария възнамеряваше да плаща солидните 2500 швейцарски франка (около 2200 евро) месечно. При това, тези пари трябваше да се плащат както на хората, които работят, така и на безработните. Децата в Швейцария трябваше всеки месец да получават по 625 франка ББД.

Но за въвеждането на Безусловен Базов Доход гласуваха само 22% от участвалите в референдума. Привържениците на ББД очакваха, че поддръжниците на тази идея ще бъдат повече. Швейцария е една от най-богатите страни и там въвеждането на ББД не би създало особени проблеми.

Правителството на Швейцария бе против въвеждането на Безусловен Базов Доход. Кабинетът пресметна, че един пълен преход към ББД би струвал на страната 208 милиарда франка. Това е три пъти повече от разходите на федералния бюджет.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
5 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Те и нашите цигани се възползват от същото от години.
Но това не създава трудови навици а търтеи.

македонски бохем
македонски бохем

Яс ке зема парите, ке ям, ке пия, и ке свалям вашите жени докато вие работите. Само ми ги дайте парите от ББД и ке видите какво е живот.

tv entertainment
tv entertainment

Toва е логично един ден да се случи, но дали всички народи и общности са готови за него…!? Мързеливите ретарди, паразитиращите безделници и пияндурници, какво ще правят??! Не е тайна, че сред нас има немалко елементи, в които съзидателното и творческо начало просто липсва. Ще се отдадат на пороците си, мърлящина, мизерия, разпространение на болести и т. н. Това е за съзнателни и съвестни хора, узрели за тези неща общества! И друго – какво ще стане с печатането на пари и алчността на търговците? Инфлацията?! Цените ще хвръкнат за отрицателно време до небесата! Схващанията и разбиранията за живота на ВСИЧКИ… Виж още »

the professor
the professor

според мен съвсем малка част от хората, получаващи ББД ще „бъдат по-свободни и ще се занимават с творчество и пълноценен бизнес“ , останалата по голяма част просто ще затъпява… работата кара човек да мисли и да се осъвършенства, така се е появил хомо сапиенс… когато не работи човек затъпява…

Надблюдател
Надблюдател

Да основна причина да не се взима акъл от сайтове като бг-мама то просто търтеите измислиха нова физика и химия. То реално точно тез майчински са такъв експеримент всички които са били 2 години майки след това са за поне среден курс да карат и пак наново висше и обучение което ужким са го правили при постъпване на работа. Най забавно е че от тях се очаква да се върнат на работа а те даже не знаят елементарни неща. Нищо чудно че строителите и майсторите са такива дебили те просто изкат огромни пари и си правят сам оедно и също… Виж още »

мазен чеп
мазен чеп

Как това е „ИТ“ новина?

суха слива
суха слива

що па да не е ? на мен ми харесва как разнообразяват от сайта , като не ти харесва не отваряй и не чети …

porek
porek

А за какво са тези раздели бе суха слива, може да са интересни теми, но мястото им не е в категория IT новини, какво общо има с информационните технологии ???? Много е трудно за толкова години да добавят един раздел „Други“ в който да публикуват интересни статии които не попадат, като тази статия примерно, в основната идея/концепция на сайта.
( software, hardware, mobile and game review )

суха слива
суха слива

порче , в топа къде да го сложат ? освен това не виждам как един рездел , като „ИТ новина“ променя написаното от мен 🙂 … не ти харесва заглавието -> не чети , просто е …

Efix
Efix

ББД – лелеяната идея на комунизма, където има от всичко за всички ….

Редовен потребител
Редовен потребител

„B ĸpaя нa eĸcпepимeнтa 15% oт пoлyчaтeлитe нa ББД ca зaявили, чe ce чyвcтвaт мнoгo дoбpe. B ĸoнтpoлнaтa гpyпa пoдoбeн oтгoвop ca дaли 15% oт yчacтницитe.“
Значи след 1 година в групата, която е получавала ББД 15% са се чувствали по-добре, но и в контролната група 15% са чувствали така. Тогава това сравнение е напълно излишно или процентите нещо не са така. Странна работа.

Свободен пазар
Свободен пазар

Парите, които се раздават първо трябва да се взимат от бюджета, бюджета се събира от…хората, на които се раздават. Това е кейсиянкстка тъпотия, умерен комунизъм, която никога не е работила и води до средносрочна инфлация. Има си закони на икономиката, както на физиката, така и на живота. Няма нужда да го тестваме – гледайте Венецуела, ако искате същото, просто емигрирайте там.