Финландия сериозно се обиди на Microsoft за неизпълнените обещания

0
2

Преди две години, преди закупуването на Nokia Devices and Services, корпорацията Microsoft бе щедра на обещания. Тя предричаше на Финландия почти цифров рай и обеща да създаде изследователски център за проектиране на софтуер и хардуер, обеща да назначи нови специалисти, да построи мащабен дата център за обслужване на европейските клиенти и т.н.

 

Но се случи друго. Тази седмица Microsoft обяви, че съкращава 1850 служители и специалисти, като 1350 от тях във Финландия. Това означава окончателен край в проектирането и създаването на собствени смартфони. Финландските специалисти биват масово уволнявани, а дата центърът е вече забравен. Делът на смартфоните с ОС Windows Phone на световния пазар спадна до жалките 0,7% за първото тримесечие на 2016 година.

Финландското правителство излезе със сериозна критика към Microsoft за масовите съкращения на персонала и за неизпълнените обещания.

Министърът на финансите на Финландия Александър Стуб каза в парламента на страната: „Разочарован съм от обещанията на Microsoft. Най-вече от обещания дата-център, който така и не се реализира“. В рамките на сделката по закупуването на Nokia, Microsoft обеща през 2013 година да инвестира в строителството на финландския дата център $250 милиона.

 

Упадъкът на бизнеса с мобилни телефони е една от причините за финансовия застой на Финландия. Nokia от 1988 до края на 2000 година бе най-големият в света производител на мобилни телефони. Това бе основна част от експорта на страната и бе двигателят на научно-техническия прогрес на Финландия.

Финландия е на едно от първите места в света по качеството на образованието. Това е първата държава, която даде всеобщо юридическо право на своите граждани на бърз широколентов интернет. Не бива да забравяме, че именно там се появи Linux-ядрото.

Но сега не са най-добрите времена за Финландия: безработицата достигна нива от 9,8% и точно в този момент Microsoft реши да направи масови съкращения и уволнения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за