Финландските власти погнаха 9-годишен пират

3
32

Тези дни Финландия ни показа докъде могат да стигнат властите в „защита на интелектуалната собственост“, след като финландския „Център за защита на авторското право и борба с пиратството“ погна 9-годишен пират и накара полицията да й вземат лаптопа. Дотам се стига, след като детето е свалило песен на финландската поп певица Chisu, а баща й отказал да постигне с властите извънсъдебно споразумение и плати 600 евро, за да се отърве от съдебно търсене.

От антипиратския център се свързали с притежателя на интернет акаунт през пролетта с информацията, че от неговия компютър е засечено неправомерно действие на споделяне на файл. Представители на Центъра посъветвали човека да плати известна сума пари, за да не се стига до съд.

Мъжът – баща на детето свалило въпросния файл – отказал да плати и тази седмица Центърът изпълнил заканата си и изпратил полицаите, които дошли, за да изземат вещественото доказателство за престъплението на малолетния бандит – нейния лаптоп.

Съдейки по лога от интернет действията на притежателя на акаунта, момичето се опитало да свали няколко песни и за целта използвала Google, което я отвело до The Pirate Bay. Вероятно обаче нещо със свалянето не се получило и на следващия ден, бащата и детето отишли в музикалния магазин, за да закупят диск с изпълнения на въпросната певица. А междувременно, бащата твърди също така, че е бил посъветван от полицията да си заплати глобата, за да избегне излишни главоболия.

„Сякаш някакви мафиоти бяха дошли да ме изнудват за пари“, споделя бащата на детето.“Ние не сме направили нищо лошо. Ако възрастните невинаги знаят как да ползват компютър, как биха могли децата или старите хора да знаят какво правят онлайн. Тъжно е да видиш какво правят хората от Центъра за защита на авторското право и борба с пиратството в името на изпълнителите, които даже и не подозират за това.

Чувайки за случая, финландската звезда Chisu се извинила на хлапето и му предоставила линк към Spotify, където би могла да слуша безплатно музиката й. От финландския клон на „Електронни граници“ също взели отношение по случая, давайки го за пример докъде са стигнали властите в страната в стремежа си да опазят авторските права.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
koko1
koko1

Пиратка е, не пират 😀

sliderum
sliderum

Аууу, кептън Блъд(кръв)!

Георги Илиев

Използва се грешен термин, не се казва „защита на авторско право“ а „изземване на представителско придобиване“.
До сега не съм чул за милиардер изпълнител, но за разни леибъли бол.