През 2015 година стана известна аферата „Панамски документи“: огромна колекция от 11,5 милиона документа с информация за над 200 000 офшорни сметки.

Панамските документи предизвикаха огромен резонанс в целия свят и доведоха до сериозни политически промени в някои страни и една от тях е Пакистан. Членовете на семейството на премиера Наваз Шариф бяха замесени в голям корупционен скандал и пакистанските власти започнаха активно разследване, в което важна роля изигра фирменият шрифт на Microsoft – известният на всички Calibri.

Притежаването на офшорни сметки не е незаконно, но те често се използват за пране на пари и неплащане на данъци. Името на самия Шариф го няма в Панамските документи, но иманата на неговите деца са там. Образувана е специална комисия, която много активно разследва и в рамките разследването проследява паричния поток и търси нарушение на закона.

За да защити по някакъв начин своето семейство, дъщерята на Наваз Шариф, Мириам Наваз публикува копия на документите, които би трябвало да опровергаят връзката на нейното семейство с тази афера. Но Мириам изпусна един важен момент – шрифтът на тези документи.

Разследващите публикуваха официално изявление, че новите документи са фалшиви, понеже те са датирани през 2006 година, но са написани на шрифта Calibri, представен на обществеността чак през 2007 година с новото поколение Microsoft Office.

Мириам отрича фалшифицирането, а разследването ще покаже, дали шрифтът на Microsoft ще изиграе ключова роля.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари