fbpx
7.6 C
София

Фирмите за електрически тротинетки могат да фалират тази година заради пандемията

Най-четени

Компаниите за електрически тротинетки на почасов наем набраха популярност през 2018 г., обещавайки революция в мобилността с евтини, чисти и достъпни превозни средства, които бързо да ни превозят от точка А до точка Б. Разбира се, бъдещето пред тях никак не беше безпрепятствено и още от самото начало се сблъскаха с редица премеждия с регулатори, изпитаха огромни загуби заради нестабилни бизнес модели или попаднаха под рестрикциите на много големи градове.

Но изглежда сега, докато правителствата по света се борят за справянето с коронавирусната пандемия, компаниите за електрически скутери и микромобилност са представени пред най-голямото си екзистенциално предизвикателство. Двете най-големи компании за подобни услуги – Lime и Bird, отбелязват драстичен спад в търсенето на услугите им в средата на изминалия месец март. Няколко други стартъпа в бранша, в това число Wheels и Jump казват, че е трудно да продължат да работят, на фона на всички ограничения, които местните власти им налагат, както и при намалелите пътувания заради епидемията от COVID-19 – тротинетките се докосват от голям брой хора всеки ден, което от своя страна звучи доста плашещо на фона на предупрежденията за предотвратяване на разпространението на коронавируса и съвсем логично вълната COVID-19 вече се отразява наистина тежко на този бизнес.

Изпълнителният директор и съосновател на Lime Брад Бао написа в публикация в блога на 21 март, че компанията ще спре за известно време предлагането на услугите си на всички пазари, с изключение на Южна Корея. Преди началото на пандемията компанията предлагаше близо 120 000 тротинетки в 30 държави в Америка и Европа. От Bird обявиха, че спират услугите си временно в шест американски града – Маяли, Корал Гейбълс, Флорида, Портланд, Оре, Сакраменто, Сан Франциско и Сан Хосе. Преди това компанията вече изтегли услугите си от 21 европейски града.

Jump, дъщерно дружество на Uber Technologies Inc спря наемането на електрически тротинетки в повечето от регионите в Европа, в които предлага услугите си и значително намали свободния брой тротинетки по улиците на САЩ. Услугите на компанията бяха напълно спрени в Сакраменто по искане на местната градска управа. Lyft Inc продължава да предлага мрежата си от електрически скутери в осем американски града. В момента в Маями не се предлагат никакви електрически тротинетки под наем, а всяка компания каза, че там, където услугите все още не са спрени, ще предприемат активни мерки по редовното почистване и дезинфекциране на таблата са управление и дръжките на превозните средства, като апелираха към клиентите си също да бъдат внимателни, когато докосват частите, които има голяма вероятност преди тях да са били докоснати от много други хора.

Кризата в индустрията на електрически тротинетки и услуги за микромобилност не е изцяло неочаквана и по вина на коронавируса – Lime и Bird от месеци изпитват индустриални сътресения. Двете компании през изминалата година се бориха за набиране на привлечен капитал от инвеститори и на двете им се наложи да съкратят работния си персонал. Освен това, почти всички доставчици на подобен род услуги започнаха да преразглеждат и актуализират бизнес плановете и модела си, тъй като компаниите решиха, че трябва да се фокусират най-вече върху дългосрочния растеж и откриха редица недостатъци в досегашните им планове.

Разтърсването на сектора

В края на миналата година Uber имаше интерес и към изкупуването на една от двете компании лидери в сегмента, но очевидно това не се случи, тъй като според някои анализатори от индустрията, през 2019 г. Lime и Bird са достигали съответно 2,4 милиарда и 2,5 милиарда щатски долара, които са решаващия фактор в случая. Според информация от миналия четвъртък, бъдещите съкращения в Lime са неизбежни и компанията търси спешно финансиране на стойност от 400 милиона долара. По-късно служител на компанията отрече пред медиите, че предстоят сериозни съкращения, но въпреки това не успя да разсее съмненията. Компаниите Uber и Lyft станаха публични през 2019 г. и оттогава се проведоха редица реформи в структурата и работата на предприятията, предоставящи услуги за микромобилност – друг голям проблем на доставчиците на тези услуги е ниският експлоатационен цикъл на самите тротинетки и генерираните загуби. Макар и тротинетките са са предназначени за дългосрочна употреба и според предварителните планове да изплащат няколко пъти собствения си разход и себестойност, реално нещата не се случват така и ежедневно в някои страни има случаи на изхвърлени, счупени или повредени поради недобросъвестно използване тротинетки – действия, които накараха компаниите да започнат да търсят начини за намаляване на загубите и измисляне на ефективна стратегия, която да откаже хората от този род прояви, без да се налага да спират предлагането на услугите си на цели пазари.

Кризата за бизнеса

След избухването на COVID-19 тази година, проблемите, както казват Wheels и Lime, са най-вече в ниското търсене поради повишената социална дистанция и извънредните мерки, които предприемат повечето страни, в които компаниите оперират. Всички градски и държавни структури съветват хората да не излизат от домовете си без необходимост и да се не излагат на риск, а самите компании също намаляват броя на наличните тротинетки в техните площадки от съображения за безопасност и социална отговорност към здравето на клиентите и на служителите, които поддържат превозните средства.

„Ако всички останат по домовете си и спрат да пътуват, бизнесът вече не е устойчив. Туристите, които генерират значителна част от търсенето на нашите услуги в много от градовете, също изчезнаха от повечето пазари през последните седмици. Макар че може да има и нови начини Lime да генерира приходи по време на кризата, това не е наш приоритет, докато хората са по домовете си и правителствата се опитват да поемат контрола над пандемията“, заяви Дейвид Спилфогел, главен политически директор на Lime.

Много инвеститори, които вече са скептично настроени към жизнеспособността на бизнеса с електронни тротинетки казват, че настоящата ситуация може да бъде последния пирон в ковчега на тази модерна индустрия, обхваната от финансови, регулаторни и технически неволи-

„Чух, че много хора сравняват тежкото положение на компаниите, предлагащи електрически тротинетки под наем с намаляването на клиентите на Uber. Това е вярно сравнение, тъй като подобно на тях, използването на тротинетки отбелязва рязък спад. За разлика от Uber обаче, присъдата на електрическите тротинетки може бъде окончателна, като предиктори за настъпващата криза в бранша се наблюдаваха още преди избухването на световната епидемия. Компаниите, които нямат голям брой клиенти, могат да отчетат значителни загуби до края на годината“, каза Аарон Мишел, финансов партньор в компанията за рисков капитал от 1984 г. Ventures, която няма инвестиции в микромобилния сектор.

Подобно на Ventures, много компании за рискови инвестиции отказват да окажат помощ на бизнеса с електрически тротинетки, което потенциално може да направи оцеляването на много компании наистина трудно, предвид факта, че дори най-големите от тях декларират належаща нужда от спешно финансиране, с което да продължат да покриват режийните си разходи, да изплащат възнагражденията на работниците си и да останат функциониращи поне за още известен период от време… За момента за много от тях не се вижда друго спасение, освен ако не започнат да работят в партньорство с градовете, в които предлагат услугите си и тротинетките да бъдат използвани за доставки на стоки от първа необходимост например.

Ако съдим по тенденциите на намаляващо търсене на този род услуги, според експертите е напълно възможност част от компаниите, предоставящи услуги за споделен транспорт с електрически тротинетки могат да изчезнат от пазара до една година. Предвид факта, че нямаме яснота и дори не можем да имаме очаквания до кога ще продължи извънредното положение и коронавирусната епидемия, нито как ще се развие, заплахата за бизнеса е напълно реална, а многото неизвестни плашат собствениците на компаниите, инвеститорите и техните служители. В случая е засегнат целия бизнес сектор, а не само определени предприятия и за конкурентна устойчивост дори не може да става на въпрос.

Емили Кастор Уорън, главен изпълнителен директор на компанията за планиран транспорт Nelson & Nygaard и бивш политически директор в Lime се съгласи, че пандемията може да бъде застрашаваща за компаниите, предлагащи тротинетки, които имат големи режийни разходи, особено тези, които вече са изпаднали в несигурно финансово положение.

„Мисля, че ситуацията е доста тежка. Ако това прекъсване продължи още дълго, ще трябва най-малкото да се предприемат големи съкращения на основни екипи, тъй като заплатите и разходите по офисите им са единствените, които не могат да бъдат свалени до нула – с всички останали по време на епидемията, това вече е направено. Компаниите ще трябва да продължат да съществуват, тъй като вече са вложили твърде големи инвестиции и ще трябва да разчитат на бърз изход от кризата, за да останат печеливши предприятия“, каза тя.

Краткосрочните перспективи може да не са толкова застрашаващи за всяка компания за микромобилност. Wheels, стартъп, който предлага електрически тротинетки в 17 града в Европа и САЩ, събра 50 милиона долара през октомври от инвеститори. Компанията обяви на 27 март, че ще монтира превозни средства със самопочистващо се кормило и спирачни лостове, които могат да се използват за доставки и други приложения, докато стандартните тротинетки ще бъдат спрени до края на месеца. Компанията си партнира с NanoSeptic, която е разработила самопочистващите се повърхности, вложени в новите тротинетки. Технологията използва минерални нанокристали, които непрекъснато окисляват органичните замърсители.

Възможните спасения

Компанията Spin, собственост на Ford Motor Co е една от малкото, които не са изпитали същата съдба като тази на конкурентите си. До тази седмица дружеството е бил единственият доставчик на тротинетки, който поддържа нормално предлагане на услугите си – в техния случай, обслужвайки 66 града в САЩ и 12 колежа, но това за съжаление се промени вчера, когато стана ясно, че компанията ще прекрати дейността си в повечето от тези градове, като ще продължи само в десет от тях.

„Взехме решение да спрем операциите си от днес в повечето градове поради значително намаляване на търсенето, тъй като обществото се бори с бързоразпространяващия се коронавирус. Тази пауза ще остане в сила до по-нататъшно известие“, написаха основателите на компанията в публикация в официалния уеб сайт. Екипът на Ford отказва множеството заявки, които получават от медиите за коментар на ситуацията.

Моли Търнър, преподавател по бизнес и публична политика в Калифорнийския университет в Бъркли и съветник по технологични стартъпи, включително и Spin, заяви, че градовете, в които компанията ще продължи за предлага услугите си, са тези, в които е имала най-голям финансов успех до момента. Пазарите, от които Spin се оттегля, са тези, в които „електрическите тротинетки не са жизнеспособен бизнес или не са успели да навлязат достатъчно без специални партньорства или промоции, които са невъзможни в момента“, казва Търнър.

Няколко доставчици на електрически тротинетки, включително Jump, Lime, Spin и Wheels обмислят възможности за партньорство с местните власти или доставчиците на основни услуги като начин за продължаване на търговската дейност на предприятията, тъй като изглежда още дълго време няма да мога да предлагат стандартните превозни услуги – хората избягват всякакви форми на обществен транспорт, в това число и тротинетките, а социалното дистанциране е горещо препоръчвано от властите на почти всички държави. На 21 март пътниците в метрото в Ню Йорк спаднаха с рекордните 87% спрямо същата дата миналата година, а използването на електрически тротинетки – с 67%.

Една част от инвеститорите обаче гледат на намаляването на използването на обществен транспорт като на положителен факт в средносрочен план по отношение бъдещето на микромобилността. Ако приемем, че пътуващите с автобуси останат притеснени от тълпите и големия брой пътници в автобусите и метрото, електрическите тротинетки биха могли да бъдат добра алтернатива, за която все повече хора да започнат да се замислят.

За градовете, които оценяват споделените услуги за микромобилност като устойчив вариант за транспорт, субсидирането им може да бъде единственият начин да осигурят съществуването на тези услуги дългосрочно, казва Кастор Уорън. В Бостън, Чикаго и Вашингтон дори вече се срещат електрически тротинетки и площадки, които са собственост на местните власти, но са отдадени за експлоатация и предлагане от компанията Lyft.

„В тази трудна ситуация на криза , градът има повече възможности да осигури непрекъснатост на операциите и да гарантира, че услугата ще се предоставя на обществеността, тъй като обществените ресурси могат да бъдат разширени с партньорства с частните компании – доставчиците на електрически тротинетки също биха могли да бъдат един добър партньор в борбата с тези трудности и да ни помогнат да издържим по времето на кризата, а влизането им в употреба и продължаването на дейността им със сигурност ще спасят много работни места и компании от фалит“, казва тя.

Погледнато от независима гледна точка, партньорството с градовете е добър вариант за оцеляване на този тип бизнес, но дали компаниите доставящи услуги за микромобилност с електрически тротинетки ще успеят да устоят на натиска, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини