Фондацията на Гейтс финансира работата на компания за проектиране на генетично редактирани комари

7
1557

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс финансира работата на компанията Oxitec за проектиране на генетично редактирани комари.

Британската биотехнологична компания Oxitec напредва с противоречивия си план за пускане на стотици милиони генетично редактирани комари – експериментална нова форма на целенасочена борба с вредителите, която е планирана да бъде изпробвана във Флорида Кийс.

Целта е по същество да се въведе нова генетично променена версия на комара Aedes aegypti, които разпространяват болести като денга и малария. По същество, работата на изследователите е комарите да бъдат променени, така че да се излюпва единствено мъжко, не хапещо потомство, с цел постепенно намаляване на популацията.

Въз основа на минали доклади изглежда, че Фондация Гейтс е обещала около 4,1 милиона щатски долара на Oxitec през 2018 г. за проектиране на генетично редактирани комари, които да намалят популацията на насекомите, които разпространяват заболявания като маларията в Америка, Южна Азия и Източна Африка. Съобщава се също, че Oxitec е получила 5 милиона щатски долара за своите ДНК редактирани комари Aedes – видът, който ще бъде пуснат във Флорида чрез инициативата на Гранд Глобал. Междувременно от Science Magazine съобщават, че пред 2010 г. Фондация Гейтс е предоставила 19,7 милиона щатски долара за проект, в който участва Oxitec.

Участието на Гейтс разбуди общественото внимание и някои конспиративни теории в и без това много критикувана инициатива. От една страна, експериментът може да бъде изключително интелигентен начин за контрол на болестите, като потенциално може да спаси стотици хиляди животи годишно. Но критиците му казват, че това може да се провали, нещо да се обърка или да отвори вратите за по-обезпокоителни приложения на технологията, в това число и за разработва не биологични оръжия. И идеята, че един от най-богатите хора в света може да помогне за прокарването на експерименти за генетично редактиране на насекоми, които да бъдат пуснати в отворената екосистема, внася допълнително напрежение, особено във времена като настоящите, когато името на Гейтс е замесено с почти всяка втора конспирация на тема COVID-19, 5G и ваксините срещу вируса.

Изкореняването на маларията отдавна е висока стъпка в списъка с приоритетите на Гейтс. Неговата благотворителна инвестиционна фондация влива пари в различни области като изследване на ваксини срещу малария от години и той настоява за идеята да се използват генетично модифицирани комари за елиминиране на болестта от 2016 г. Това е само една година след като Oxitec завърши първото си масово пускане на комари в Бразилия.

Нека бъдем ясни. Гейтс често е бил магнит за напълно необосновани конспиративни теории, когато в действителност дарява милиарди долари  за достойни каузи по време на дейността си като филантроп. Но понякога е критикуван и за лоши призиви за общественото здраве, както когато наскоро заяви, че САЩ не трябва да споделят формулите за ваксини COVID-19 с по-бедните страни. В този случай на Флорида някои аспекти на генетично редактираното изпускане на комари изглеждат прибързани, зле комуникирани и зле приети от местните жители.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари