Софтуерът с отворен код се превърна в нещо обичайно за всеки едни бранш. Но самата му същност показва, че отговорните за сигурността на своите потребители и организации трябва да могат да разберат и проверят нивото на сигурност.

Днес, Фондацията Linux обяви създаването на Фондация за сигурност с отворен код (OpenSSF). В нея ще се изгради междуотраслово сътрудничество, което обединява част от най-големите организации, с цел подобряване на сигурността на софтуера с отворен код. Най-силният инструмент за постигането на тази цел е по-широката общност, която ще се изгради. Тя ще бъде мобилизирана в рамките на различни инициативи с конкретни задачи. Ще е по-лесно и въвеждането на най-добрите практики.

OpenSSF ще обедини под покрива много организации:

  • Инициатива за основна инфраструктура
  • Коалицията за сигурност в отворения код на Github
  • Компании като Google, IBM, JPMorgan Chase, Microsoft, NCC Group, OWASP Foundation и Red Hat. Други по-интересни имена сред учредителите са на ElevenPaths, GitLab, HackerOne, Intel, Purdue, SAFEcode, StackHawk, Trail of Bits, Uber и VMware.

„Вярваме, че отвореният код е обществено благо и всяка една индустрия има отговорност да работи с останалите, за да се подобри и подкрепи сигурността на софтуера с отворен код, от който всички зависим.

 

Осигуряването на сигурност в рамките на отворения код е едно от най-важните неща, които можем да направим. За да постигнем това, всички ние по света трябва да обединим усилия. OpenSSF ще организира платформата, в която може да има истински съвместни усилия от различни индустрии.“, казва Джим Землин, изпълнителен директор на The Linux Foundation.

Официалното създаване на групата включва избиране на Управителен съвет, Технически консултативен съвет и отделен надзор за всяка работна група и проект. OpenSSF възнамерява да бъде домакин на редица различни технически инициативи в областта, за да подкрепи сигурността на най-важните open source проекти в света.

Можете да научите повече за проекта и как да се включите в него на сайта на OpenSSF.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари