Форматът PNG надмина GIF по популярност

5
22

Графичният формат PNG надмина по честота на използване в уебсайтове друг популярен стандарт за изображения – GIF, съобщава W3Techs, позовавайки се на собствена статистика по въпроса.

За сега обаче преимуществото на PNG пред GIF е минимално и все още е в размер на 1/10 от процента. Това означава, че първият се използва в 62.4% от сайтовете, а вторият – в 62.3% от тях. Все пак промяната е значителна, като се има предвид, че година по-рано GIF е бил с цели 15% по-използван формат за изображения.

Освен това от W3Techs обясняват, че популярността на един или друг графичен формат зависи много от региона. Така например в Европа все по-често се използва PNG, докато в Азия предпочитат GIF. Делът на PNG в страни като Испания, Италия, Франция и Холандия например достига над 70%, докато в Китай той е под 30 процента.

Естествено, едва ли някой се съмнява, че най-популярният графичен формат си остава Jpeg, в който се съхраняват голяма част от публикуваните в интернет снимки. GIF е представен за първи път през 1987 г., докато PNG е разработен цели осем години по-късно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари