fbpx
-6.8 C
София

Франсис Мод отново се застъпи за софтуера с открит код

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Още през 2011г. шефът на кабинета на британското правителство Франсис Мод начерта широкомащабна реформа, насочена към намаляване на IT-разходите на кабинета и държавните агенции и либерализирането на ред политики в тази връзка. Една от мерките в тази реформа бе и преминаването към използването на открити платформи – нещо, за което амбициозният политик говори и тези дни, заявявайки, че британското правителство ще спести милиони лири стерлинги, като започне да използва масово открити документни стандарти, като по този начин прекъсне „олигархичния монопол“, диктуван днес от страна на Microsoft.

В реч от днес Мод е заявил, че ще изисква от отговорните фактори да наложат политики, според които правителствените агенции, канцеларии и офиси да започнат да ползват ODF формата, което значително ще намали разходите отделяни от „Даунинг Стрийт“ за проприетарен софтуер, като да речем Microosft Office, предава TechWeek Europe.

Само от 2010г. насам, съобщава изданието, публичният сектор в страната е похарчил 200 млн. паунда. за лицензи за Microsoft Office и Мод вярва, че тази сума ще бъде намалена значително, ако се използват алтернативи с отворен код, като OpenOffice или уеб услуги като Google Docs.

„Желая да виждам по-голямо разнообразие в ползвания софтуер, така че обществените служители да имат достъп до нужната им информация и да си вършат нормално работата, без да се налага да купуват конкретна марка софтуер“, заяви Мод на срещата Sprint 14, която бе организирана с цел представянето на нови публични дигитални услуги. „На първо време това ще помогне на отделите да започнат да правят нещо просто като споделянето на документи по-лесно. Но освен това, въпросната мярка ще помогне на обществеността да използва и споделя правителствена информация по-лесно“, сподели той, добавяйки, че с подобен ход ще бъде отворена вратата към набор от други софтуерни доставчици. 

Редица специалисти приемат с одобрение предложенията на Мод. Така например изпълнителният директор на технологическия доставчик на решения с отворен код Sirius Марк Тейлър заявява, че правителството харчи абсурдно големи суми за IT дейности. „Ползването на проприетарен софтуер от страна на правителството се отразява в отделянето на огромни суми, като потребителите са принудени да закупуват пълния пакет от Office програми. Нарушаването на монополното положение тук на Microsoft ще намали сериозно разходите давани от обществения портфейл“, заявява той, като дава предположение, че налагането на една подобна мярка и намесата и на други доставчици може да накара Microsoft да намалят цените.  

Промените, по думите на Мод, ще увеличи броя на малките и средни компании, които печелят конкурси в публичния сектор, добавяйки, че правителството ще има възможността да даде допълнителни 100 млн. паунда именно на подобни компании до изборите следващата година. Това ще се осъществи посредством CloudStore, новият правителствен сайт за доставка и набиране на услуги и решения, който бе определен от шефа на кабинета като „една изцяло нова концепция за закупуване на стоки и услуги в областта на високите технологии“, който позволява на организациите от публичния сектор да правят поръчки на технологични решения директно в условията на един отворен пазар.“Както за правителството, така и за компаниите това означава по-малко бюрокрация и по-бързо изпълнение и доставка“, добавяйки, че публичния сектор е извършил вече плащания в размер на 78 млн. паунда, именно чрез CloudStore.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини