Франция въвежда специален данък за Apple и Google

2
864

Френското правителство одобри въвеждането на нов данък за големите IT компании. Очаква се чрез него да бъда получавани по 570 милиона евро годишно.

Новият технологичен данък, одобрен от правителството на Франция, получи името GAFA. Той засяга най-големите технологични IT компании: Apple, Google, Amazon и Facebook. Автор на идеята е ръководителят на министерството по икономика и финансите на Франция Бруно ле Мар. Първата информация за новия данък ле Мар обяви по време на пресконференция с френските журналисти.

Каквото и да стане. данъкът ще бъде задължително въведен и ще влезе в сила от 1 януари 2019 година. Благодарение на него ще можем да сложим в хазната приблизително 500 милиона евро„.

Въвеждането на аналогичен закон и данък се обсъждаше през месец септември тази година и в Германия. Френският министър специално подчерта, че в перспектива този данък трябва да обхване всички страни на Европейския съюз. Журналистите отбелязаха, че този данък може да бъде счетен за една от мерките на икономическия протекционизъм. Според икономическите експерти, американските компании получават твърде много печалби за сметка на европейските потребители, като плащат едва 3% данък за тази дейност.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
sesutest Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
test
test

i kakvo oblaga?

sesu
sesu

Франсетата ще озлобят цру(френските кинти остават във франция а не отивват за ус самолетоносами).

До сега цру им организира жълти жилетки да не бараса ус компании обаче не си взеха поука.

Сега цру ще им спретне баба Ванга(камък върху камък няма да остане от П.🗼)