Франция глоби Apple с 1,1 милиарда евро за нечестна конкуренция

0
373

Френските власти наложиха глоба на Apple за нарушаване на антимонополното законодателство от страна на търговската мрежа на компанията. Корпорацията от Купертино трябва да плати 1,1 милиарда евро, се казва в сайта на френския регулаторен орган Autorité de la concurrence, (ADLC).

Освен това, глобени бяха и двата големи търговци на едро, продаващи продукцията на Apple. Това са Tech Data и Ingram Micro, които бяха глобени съответно със 76,1 и 63 милиона евро за нарушения на конкурентните търговски практики.

„Apple и двата ритейлъра са се уговорили да не се конкурират един с друг и да предотвратяват конкуренцията сред търговците. По този начин е унищожена конкуренцията при продуктите на Apple“ – заяви ръководителят на антимонополната агенция Изабел де Силва.

Това е най-голямата глоба, налагана от страна на френския регулаторен орган. Предишната глоба от $350 милиона бе наложена от агенцията на Orange SA през 2015 година.

Всичко започна с жалбата, подадена от ритейлъра eBizcuss през 2012 година. Последва разследване, което доказа сериозни нарушения на антимонополните практики.

Да напомним, че миналата година властите на Франция глобиха Google със $150 милиона за използването на непрозрачни принципи в рекламната платформа Google Ads, които даваха възможност на интернет гиганта да я използва предимно за свои цели.

Представителите на Apple заявиха пред CNBC, че не са съгласни с това решение и ще обжалват.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари