Франция дава 1 час на социалните мрежи да изтрият зловредно съдържание

0
458

Франция последва стъпките на Германия, като прие закон в сряда, според който ще може да налага огромни глоби на компаниите, управляващи социални мрежи, ако не премахват незаконно или зловредно съдържание в рамките на един час след докладването му.

Новите правила, които влизат в сила от 1 юли, означават, че компаниите ще трябва да премахнат най-проблемното съдържание като кадри изобразяващи насилие над деца или тероризъм например, в рамките на 60 минути от докладването им. За реч на омразата и друго вредно съдържание компаниите ще получават по 24 часа толеранс, за да премахнат съдържанието.

Неспазването на закона може да доведе до парични глоби, които в закона за предвидени до 1,25 милиона евро или 1,36 милиона щатски долара или до 4% от глобалните приходи на компанията при сериозни и често повтарящи се нарушения.

„Вече не можем да си позволим да разчитаме на добра воля на технологичните компании и техните добри обещания и етика.“, заяви Седрик О, младши, министър на Франция по цифровите въпроси, в интервю пред сутрешното издание на The Wall Street Journal.

Разпространението на вредоносно съдържание е глобален проблем, засягащ социални мрежи от всякакъв размер, но акцентът е насочен към най-големите компании като Facebook, Twitter и Google. За тях справянето с нарушаващото съдържание е продължаващата дългогодишна битка, но някои европейски държави, като в този случай, въвеждат свои собствени закони и санкции, за да се опитат да ги принудят да ускорят премахването.

Одри Херблин-Стор, ръководител на публичните политики на социалната мрежа Twitter за Франция, заяви, че компанията е работила в тясното сътрудничество на френското правителство като част от своя „споделен ангажимент“ да направи интернет по-безопасно място. „Подобряването на климата на обществения разговор беше на приоритет номер едно през последните няколко години. Ние се ангажираме да защитаваме свободата в интернет и свободата на словото, като същевременно проучваме възможности за справяне със злоупотребите и подвеждащата информация в световен мащаб“, заяви ръководителят в медийно изявление.

Говорител на Facebook каза, че борбата с онлайн тормоза и омразата е основен приоритет на компанията от много години. „Имаме ясни правила срещу това и инвестирахме огромни средства в хора и технологии, за да можем да идентифицираме и премахваме подобно съдържание по-добре и по-бързо. Регламентът трябва да играе роля в подпомагането на борбата с този тип съдържание. Ще работим в тясно сътрудничество с Conseil Supérieur de l’Audiovisuel и други заинтересовани страни за прилагането на този закон.“

Представителите на Google не отговориха веднага на искане за коментар относно прилагането на този закон за YouTube.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари