Франция дава 8 милиарда евро за стимулиране производството на електромобили в страната

7
1016

Пандемията от новия коронавирус сериозно засега автомобилните производители, на които се наложи не само временно да затворят своите заводи, но и да се сблъскат с кардиналното падане на търсенето на тяхната продукция. Президентът на Франция Еманюел Макрон реши да използва този момент, за да изведе своята страна като лидер в производството на електромобили и да отнеме тази титла от Германия. Франция обяви, че оказва финансова поддръжка на своите производители на електромобили в размер на 8 милиарда евро.

Основаната цел на този план е подтикването на френските компании по-активно да се прехвърлят към производството на по-екологично чисти електромобили. И още, продажбите на електрически автомобили във Франция ще бъдат стимулирани чрез данъчни отстъпки. За обикновените потребители отстъпката при закупуването на електромобил  става 7000 евро (досега беше 6000 евро), а за предприятията – 7000 евро (досега беше 6000 евро). Въвежда се и нова отстъпка от 2000 евро за хибридите. От друга страна, двойно нараства държавната помощ за утилизиране на старите ДВГ автомобили, като по този начин французите се стимулират по-активно да се избавят от старите си автомобили и да преминават към съвременни машини с по-ниско ниво на емисиите.

Еманюел Макрон отбеляза, че правителството значително увеличава финансовата поддръжка на френските автомобилни производители Peugeot, Citroen и Renault. И още, в сумата от 8 милиарда евро не е включен държаният кредит на Renault в размер на 5 милиарда евро, даден  на компанията за справяне с последствията от COVID-19.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари