Франция желае да засили контрола върху технологичните компании на територията на Евросъюза

11
491

Франция настоява да бъдат въведени промени в бъдещото законодателство на Евросъюза по отношение на големите технологични компании като Apple, Google, Facebook и Amazon. Новите правила и закони ще улеснят наказването на тези компании при нарушаване на Европейското законодателство и ще засилят контрола на държавите върху интернет съдържанието. Законът за цифровите услуги, представен през месец декември 2020 година, има за цел да се бори с незаконното онлайн съдържание в ЕС, като задължава технологичните компании спешно да премахват информацията от подобен род.

Според първоначалния текст на този законопроект, правото да налагат санкции на технологичните компании при открито нарушение имат право само някои държави на Европейския съюз. Франция иска същото право да има всяка една държава, включено в Евросъюза. Според днешните европейски закони, единствено страните на Евросъюза, в които има централни офиси на технологичните компании, могат да изискват спазването на законите на ЕС.

Така например, Apple, Facebook и Google имат централни офиси единствено в Ирландия. Това означава, че само Ирландия може да им налага санкции и да поиска премахването на неподходящо съдържание. Ако предложението на Франция бъде прието и одобрено, то ще даде възможност на всичките 27 страни на Европейския съюз да регулират дейността на технологичните гиганти на техните територии. Освен това, Франция настоява за внасянето и на други промени в този закон, сред които по-точна класификация на неподходящото съдържание.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари