Френската държава ще направи сериозен опит да заеме водеща роля в областта на блокчейн технологията. Това става ясно от интервю на TrustedNodes с финансовия министър на страната Брюно льо Мер. Той е бил гост на наскоро приключилата конференция Paris Blockchain Conference, на която са били обсъждани въпроси от сферата на блокчейн.

Льо Мер разкрива, че френската държава е отделила сериозна сума – четири и половина милиарда евро – които ще бъдат инвестирани в следващите пет години. С тях е сформиран специален иновационен фонд. Наскоро правителството е отправило покана към заинтересовани компании да се включат в обявеното усилие, което, по думите му е помогнало да бъдат идентифицирани над 200 иновативни блокчейн проекта във Франция. Въпросната инвестиция цели да направи страната глобален лидер в областта на блокчейн технологиите, която да се съревновава наравно с големите играчи тук – Китай и САЩ.

Първата и най-важна стъпка тук е направена вече. Льо Мер изтъква ролята на колегите му при приемането на адекватни юридически, данъчни и структурни промени, които да осигурят сигурност при дейностите, но също така и достатъчна привлекателност на инвестициите.

„Ще започнем втората фаза на тази стратегия, насочена към улесняването на имплементирането на блокчейн технологията във всички сектори на икономиката“, обяснява Льо Мер. „Работата, която свършихме през последните месеци с цялата екосистема, идентифицира няколко области за развитие: налагане на блокчейн във френските индустриални сектори, финансирането на иновативни блокчейн проекти, подпомагане на такива, които може да имат въпроси и по-точно в юридически и регулаторен аспект. Всички планирани действия ще бъдат приложени до края на годината, за да може да се справим навреме с въпросите, свързани със сигурността, суверенитета и технологията“.

Блокчейн е в основата на настоящата биткойн революция. Експериментите с технологията на разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT) текат вече няколко години в различни сектори, като в последните няколко, особен интерес към нея имат финансовите и банковите организации, които вече разработват и предлагат инструменти и услуги на основата на блокчейн. Сред безспорните предимства на блокчейн, които се изтъкват са разпределената му природа, прозрачност и проследимост на извършваните транзакции и обмен, както и високата степен на сигурност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за