Франция показа първи жълт картон на 650 хиляди пирати

0
34

Преди няколко години Франция прие противоречив закон, който е предназначен за борба с пиратството в мрежата и незаконното теглене и разпространяване на нелицензирана музика, филми, сериали, игри, софтуерни продукти и други авторски материали. Законът Hadopi вече действа активно и органите, които се занимават с прилагането му публикуваха статистика за първите резултати от него, информира Tech Spot.

Първите предупреждения по новия закон са изпратени до заподозрените нарушители още през месец октомври 2010 година. До февруари 2011 около 471 хиляди души са получили официално своя първи жълт картон, заради теглене не нелегална информация от интернет. Към сегашния момент бройката вече е стигнала внушителните 650 хиляди начални предупреждения. Хората с второ предупреждение наброяват 20 600. С трето регистрирано нарушение са 60 души във Франция. Според Мари-Франсоа Марей, ръководител на Hadopi, хората при които са установени три нарушения са застрашени от глоба в размер на 1500 евро и загуба на достъпа до интернет. Точното наказание ще се определя от съдия.

Данните показват, че Франция се бори с интернет пиратството, но то все още е дейност, която може да се извършва безпроблемно от хората, които имат елементарни технически познания. Най-лесно се заобикаля следящата система с използването на връзка към световната мрежа, която минава през VPN сървър, който сменя IP адреса и криптира цялата информация, която се обменя. По този начин се елиминира възможността за идентифициране на самоличността на човека, който тегли файлове със защитени авторски права. VPN услугите обикновено се предлагат от компании, които оперират в държави, където тегленето на пиратски файлове не е ограничено изрично със закон.

Една от услугите за VPN достъп до интернет е собственост на създателите на торент сайта The Pirate Bay. Става въпрос за iPredator.

Статистиките за резултатите от дейността на закона Hadopi биха могли да заблудят някого, че Франция е на път да се пребори с пиратството, но това всъщност не отговаря на истината. В периода на действие на закона не е отбелязан спад в тегленето на нелегални файлове. Даже напротив. Френското интернет пиратство е увеличило интензитета си с 3%.

Дори ръководителите на агенцията, грижеща се за прилагането на закона Hadopi не вярват, че взетите мерки могат да спрат пиратството. Според тях единственото решение на проблема е създаването на платформи за предоставяне на легитимни услуги, които ще накарат потребителите да се обърнат към законните методи за сдобиване с желаните цифрови продукти. Към момента системите за безплатна размяна на файлове между потребителите, които се ползват с пиратски цели, нямат адекватни алтернативи. Поради това почти всички хора в световната мрежа са били пирати в един или друг момент, а закон, който определя всички потребители като престъпници няма как да има реален шанс за успех.

Остава ни да се надяваме, че България няма да стане опитно поле на Европа за експериментиране с подобни закони и ако някога у нас бъдат приложени активни антипиратски мерки, те ще бъдат доказано работещи и ще включват адекватна алтернатива на забранените пиратски дейности.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари