Франция ще дава грантове от 2500 евро за замяна на старите ДВГ автомобили с електрически велосипеди

5
1329

Reuters съобщи, че Франция възнамерява да предлага на притежателите на стари ДВГ автомобили грант в размер на 2500 евро, ако те се съгласят да дадат своя стар автомобил за скрап, а не да го продават в слабо развитите държави. Тези пари са целеви и могат да бъдат изхарчени само за едно – за закупуването на електрически велосипед.

Решението за новата схема за финансово стимулиране на прехода към по-екологичен транспорт вече е одобрено от депутатите на Националното събрание (National Assembly) по време на предварителното гласуване. Предлаганата поправка в закона ще бъде включена в по-мащабен законопроект за климата, в рамките на който изхвърлянето на парникови газове до 2030 година трябва да намалее с 40% в сравнение с нивото от 1990 година.

По този начин Франция ще стане първата страна в света, която ще предлага не само данъчни отстъпки за закупуване на електромобили, а и възможност за замяна на стария ДВГ автомобил с електрически велосипед. Идеята е не толкова да се стимулира покупката на електромобили, а колкото е възможно по-скоро да се намали броя на старите ДВГ автомобили, които силно замърсяват околната среда.

От друга страна, във френските градове велосипедната инфраструктура е много добре развита и там велосипедите, още повече електрическите велосипеди, наистина могат да се използват като транспорт за ходене на работа, за пазаруване и други.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари