Французин осъди Lenovo за предварително инсталиран Windows

2
22

Френски адвокат, закупил си лаптоп Lenovo, успя да осъди китайската компания да заплати над 2000 евро, прекарвайки в съдебните зали почти четири години. Юристът твърди, че Lenovo, продавайки му компютъра, е включила в цената на стоката и стойността на лиценза за операционната система Microsoft Windows, която купувачът не възнамерявал да използва. За последните 4 години адвокатът успял да създаде интернет проекта No More Racketware, в който подробно описвал хода на съдебния процес. След спечелването на делото срещу Lenovo и Microsoft адвокатът заяви, че сега пътят за съдебни искове срещу търговци, които продават компютри в комбинация с Windows, също вече е открит.

Стефан Петрус закупил лаптоп Lenovo 3000 N200 в мрежата на френската верига магазини Cybertek през декември 2007 година. На машината, както е прието, били инсталирани операционната система Windows Vista и набор от демо-програми. Петрус заявил, че иска да си купи лаптопа, но няма да вземе Windows-а. По думите на юриста, според френските закони продажбата на един продукт в неразривна връзка с друг в момента на придобиването му е забранена. Позовавайки се този факт, адвокатът върнал диска с Windows в Lenovo и поискал да му бъде възстановена сумата, заплатена за лиценза, но получил отказ от компанията. Това станало повод за подаването на съдебен иск против производителя.

След четири години съдебни дела Касационният съд на Франция разгледал окончателната апелация на юриста и върнал делото за повторно разглеждане в съда на град Екс-Ан-Прованс, чийто съдия преди това се позовал на закон от 2005 година, според който пакетната продажба на такъв тип продукти в конкретната провинция все пак била допустима. В Касационния съд обаче решили, че в случая се касае за нарушение федералното законодателство за борба с нелоялната конкуренция.

В крайна сметка юристът получил от Lenovo обезщетение за закупената операционна система в размер на 405 евро, 1000 евро компенсация за всички направени разноски по съдебните дела и обезщетение за нанесени морални щети в размер на 800 евро. Според адвоката, получената от производителя сума от малко повече от 2000 евро не е голяма, но тя ще бъде добър урок за корпорациите, както и пример за други потребители, които се чувстват измамени при покупката на техника.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари