Французите вдъхновили Стив Джобс да създаде компютъра Mac

2
26

Понякога вдъхновението дори на най-големите изобретатели идва от неочаквани места. Пример за това е Стив Джобс. В скорошен материал на Ройтерс се посочва, че вдъхновението, породило създаването на революционния компютър Мас, дошло от Франция и по-специално от компютърната информационна система Minitel, представена през 1978 година.

Няколко години след представянето на системата – през 1982 година – Джобс бил във Франция и видял една такава машина в действие. Той бил толкова впечатлен от нея, че веднага се заел да я разглоби, за да разгледа механизмите й. Макар че трудно да се твърди със сигурност какво се случва в главата на един впечатлен човек, от Ройтерс смятат, че именно срещата на Джобс с Minitel е породила създаването на Мас по-късно.

Това би било доста интересно предвид факта, че тази компютърна система така и не доби популярност извън границите на Франция. След няколко десетилетия французите най-накрая решиха да спрат поддръжката й в края на юни. Въпреки световния неуспех, Minitel се използваше във Франция за неща като резервиране на билети и дори секс чатове дълго преди появата на Мрежата.

Ако не друго, поне французите могат да се радват, че имат пръст в създаването на един от най-популярните компютри днес. Това със сигурност е гордост за страна, която не може да се похвали с кой знае какви пробиви в компютърните технологии.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари