fbpx
7.8 C
София

Френската армия вече има разрешение да създава „свръхвойници“

Най-четени

Френските въоръжени сили вече имат разрешение за разработване на „свръхвойници“ след нов доклад на военна етична комисия.

Докладът, публикуван във вторник, разглежда и одобрява медицински процедури, като поставяне на протези и импланти в телата на войниците, които подобряват „физическите, когнитивните, проницателните и психологическите способности“ и биха могли да позволят проследяване на местоположението или свързаност с оръжейни системи и други войници.

Други възможни интервенции, разгледани от комисията по етика на въоръжените сили, включват медицински процедури за предотвратяване на усещането на болка, стрес и умора, както и приемането на вещества, които биха могли да подобрят психическата устойчивост, ако един войник бъде задържан в плен от вражеска страна.

Комитетът заяви, че Франция трябва да поддържа „оперативно превъзходство на своите въоръжени сили в предизвикателен стратегически контекст“, като същевременно спазва правилата, регулиращи военното и хуманитарното право, както и „основните ценности на нашето общество“.

В резултат на това е забранена всякаква модификация, която би могла да повлияе на способностите на войниците да управляват използването на сила или да засегне чувството им за „човечност“, макар и да не става ясно какво точно се разбира под това понятие.

Други примери за забранени модификации включват когнитивни импланти, които биха повлияли на упражняването на свободната воля на войника, или промени, които биха повлияли на неговата реинтеграция в цивилния живот, след прекратяване на службата за армията.

Министърът на въоръжените сили Флорънс Парли заяви, че „инвазивните“ манипулации като имплантиране с цел подобряване на физическите и психическите възможности, на този етап не са част от военните планове.

„Но трябва да сме наясно, че не всички ръководители имат едни и същи скрупули и граници“, каза тя в прес съобщение, публикувано във вторник. Парли обаче оставя отворена възможността за бъдещи промени на тази политика.

„Това е мнение, което не може да бъде формулирано като неотменно и ще бъде редовно преоценявано в светлината на бъдещото развитие“, каза тя. Комитетът по етика на отбраната е създаден в края на 2019 г. и се състои от 18 души в различни области. Той има за задача да осигури яснота по етични въпроси, повдигнати от потенциалните военни приложения на научни и технологични иновации.

Докладът е публикуван след като в една от колоните с мнения на Wall Street Journal беше публикувано изказване на Джон Ратклиф, американски директор на Националното разузнаване, в което той изрази загриженост относно заплахата, която представлява Китай за САЩ и световната демокрация, както и плановете за военни технологии.

„Американското разузнаване показва, че Китай дори е провеждала тестове върху хора с членове на Народната освободителна армия с надеждата да развие по-високи биологични способности сред своите войници. Пекин няма етични граници в преследването на властта.“, пише Ратклиф.

Китайското министерство на външните работи отхвърли тези твърдения и призова „някои политици от американска страна да спрат да произвеждат и разпространяват политически лъжи“.

През 2016 г. CNN съобщи, че американските военни сили харчат милиони щатски долари за произвеждане на усъвършенстван имплант, който ще позволи на човешкия мозък да има директна комуникация с компютри. Изследователското звено на Пентагона, Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) се надява, че имплантът ще позволи на хората да взаимодействат директно с компютри, което би могло да бъде от полза за хора със слухови или зрителни увреждания, като ветерани, ранени в битка.

На този етап, все още няма информация дали военните сили на САЩ имат публично – частни партньорства за развойна или проектантска дейност на въпросния чип или система за комуникация между човешкия мозък и компютърните системи. Също така няма публична информация дали вече съществуват ранни разработки и прототипи на подобен чип, както и дали са провеждани експерименти с хора или животни.

На този етап френските военни сили, според информацията, нямат преки и конкретни намерения за поставяне на импланти или протези в телата на войниците, за да увеличи техните физически или психически способности, но даването на зелена светлина на такъв проект може да има дългосрочни ефекти и последици върху цялата военна световна сила и общественост, каквито все още не са изследвани или дори хипотетично разглеждани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини