Френската компания EP Tender предлага малко ремарке с батерии за увеличаване пробега на електромобилите

19
7717

Френската стартираща компания EP Tender представи на пазара лесен и очевиден начин за увеличаване пробега на електромобилите. Това е един допълнителен акумулаторен блок, поставен в компактно аеродинамично ремарке, което се тегли от електромобила. В прототипа се използват акумулаторни батерии с обща капацитет 36,5 KWh, но се подготвя и вариант с 60 KWh.

Стартъпът дава пример с електромобила Renault Zoe, който е оборудван с акумулаторен блок с капацитет 52 KWh, осигуряващ пробег от 390 километра (WLTP), при който ремаркето EP Tender увеличава двойно пробега, като е взет предвид увеличения разход на енергия за тегленето на ремаркето. Интересно е, че същият стартъп преди време предлагаше подобни малки ремаркета с бензинови генератори, който може да зарежда акумулаторните батерии, изразходвайки гориво.

Създателите на EP Tender позиционират своето решение за хора, които рядко имат нужда от твърде голям пробег. Идеята е, че стандартният акумулаторен блок на Renault Zoe е достатъчен за типичното ежедневно използване. А специализираното ремарке може бавно да се зарежда от електрическата мрежа докато стои в гаража и е готово за работа, когато собствениците на електромобила решат да пътуват някъде през уикенда.

Цената на специализираното ремарке-акумулаторен блок е $11 000. Компанията възнамерява и да дава EP Tender под наем, като цената на наема е едва $37, а компанията предлага само вече заредени ремаркета.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
12 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Докъде се стигна в излагацията. Едно ремарке е малко, да закачат 5. Много ефективно е да лашкаш ремаркета подире си.

115
115

Това е само прототип. Компанията не го произвежда и не го предлага.

Френският DC Solar
Френският DC Solar

2011- 2018 Dc solar was Ponzi fot $1 bil. Dc solar made solar generators mounted on trailers & marketed them as able to provide emergency power for cellphone companies or to provide lighting at sporting & other events. However, to improve tax benefits, the investors never actually took possession of the generators, they would lease the generators back to DC Solar, which would then provide them to other companies for their use investors, all national and internationally known companies, have to date greatly benefited by being able to claim financially significant tax and depreciation credits since making their investments,” Segal… Виж още »

пипи
пипи

Ами то не е зле, две куки и за жиците на тролеите,
още по голям пробег.

Чачо
Чачо

Зависи в кой град живееш. Тролейбуси има само в големите градове. Тоест шест или седем.

mathur
mathur

Ми те и теслите си ходят с агрегат ,да си зареждат пръчките като им свърши тока….

Иван
Иван

Само дето на Тесла тока никога не свършва. Има пробег 640км а хората рядко минават повече от 20-30км на ден. Когато ходят на почивка има суперчарджъри (дори в България има) и зареждането става за 30-40минути. Сядаш да обядваш и си готов. Даже има случай да те подритнат че много се бавиш а колата ти е заредена…

Micr0
Micr0

Ванка кво да им обесняваш те си знаят дизеловите кеморжиници и кебапчиници и както му се вика вдно си знаят едно си баят

Градивния
Градивния

– в България няма свестни пътища ти инфраструктура от зарядни искаш.Значи по малките села из Родопите и Пирин е пълно със зарядни станции викаш…и почивка (обиколка) ще бриз..Мед и масло.. Защото от личен опит, след зареждане в Пловдив с дизел (1.6 мотор) сума ти обикаляне бе из тия местности и не съм мислил.. ами ако спре тока какво… – тесла първото което тепърва ще пусне модел с евентуално 640км пробег но не казват кога и не казват колко ще струва! – ценаната на новите що годе ел.автомобили е далеч над възможностите дори на по-среден европеец та какво остава българин. И… Виж още »

той
той

Човек като чете коментарите, ще си помисли че сте някакви амиши, дето заккеймяват всеки опит за изобретение, просто така.
Един положителен коментар не съм видял под статия за това как някаква компания се опитва да направи нещо ново.

Ако е за айфон – оо те копират само, скъпи били бла бла, под новина за нов телефон на самсунг – оо те не знам какви били…
Тесла по-черни от въглен, Мъск какъв бил, тоз какъв бил….
От по-старите марки автомобили – тия умряха, да видят Тесла какво правят….
Няма един градивен коментар, само тип селска кръчма и махленска злоба…. аман вече

Svetoslav_bg13
Svetoslav_bg13

Да нали. Прав си!

оня
оня

90% от Българите са компелксари мишки ,как очакваш да се радват на прогреса с мизерни доходи , а в джоба телефон за 3000 лева мишки.

Градивния
Градивния

Значи ако закача ремърке с бензин или нафта ще съм смешен и жалък но ремърке с батерии е яко!?
За да може да стигне електромобила почти същия диапазон като събратята си на фосилно гориво..ще дърпаш ремърке с генератор/батерии
Това ако не ти се струва смешно, значи си фен на айфон който като високотехнологичен продукт има 20преходника за да свърши нещо което китайски за 80$ може още от кутията…
Въпрос на гледна точка..

той
той

Благодаря за безплатния анализ на личността ми, но това само показва, че нямат доводи и се захващате за личността…

Shshsjdj
Shshsjdj

Виж статиите за AMD.

Оня
Оня

Aмиши.. ?! Изобретение.. Това.. за положително изобретение ли се счита… Колко статии се пуснаха за NIKOLA MOTORS? За китайските стартъпи на батерии? А колко за китайските технологии базирани на Изкуствен Интелект който следят в реално време хората по улиците? Първата кола в света минала границата от 100км/ч е била на ток. И то мнооого преди Мъск да реши да придобие малката фирмичка обръщаща лотуси на батерии В Америка през 19 век преди да набере инерция петрола такситата са били на батерии. Да, имали са места със зарядни станции, и само са сменяли батериите.. След това някъде 90-те, мисля Дженерал мотърс… Виж още »

lasi
lasi

Батериите в куфарите.

(*)
(*)

Даа, имаше един лаф навремето, като бях ученик в началото на 80те излязоха електронните ръчни часовници. Имаше едни руски с луминесцентен дисплей – за да видиш колко е часа с другата ръка натискаш бутонче и цифрите светват за кратко и ярко червено. Основното свойство на този тип часовници беше честата смяна на батерията. Та лафа беше „Извинете, колко е часа?
– Момент, да оставя куфарите.“
Понеже човек трябваше да носи батерии в куфари, за да работи часовникът му.
Та така и сега с електрокарите.

koko
koko

hahahahahahahahahaha