Френските антипиратски закони не донесоха очакваните резултати

0
35

Почти ежедневно медиите бълват зловещи истории за това колко огромни са щетите, които пиратството в интернет причинява на носителите на авторски права. На пръв поглед аргументът, че всяко нелегално копие е пропусната полза за авторите изглежда логичен, но за пореден път стана ясно, че това не е точно така. Френските антипиратски закони са сред най-стриктните в света, но изглежда, че те не дават очакваните резултати. След въвеждането им в страната не се отчита промяна в легално закупуваните интелектуални продукти, съобщи Neowin.

Ако сте във Франция и ви хванат три пъти, че участвате активно в пиратска дейност чрез интернет можете да се сбогувате със световната мрежа, защото според закона ще ви бъде наложена забрана за достъп до нея. Никой от телекомите няма да има право да ви приеме за техен клиент на интернет услуги. Мониторингът на мрежите за трансфер на пиратски файлове се осъществява от частни компании и при засичането на пирати се изпращат предупредителни писма.

Веднага след въвеждането на затегнатия режим пиратството в страната не само, че не е намаляло, но е отбелязало увеличение. Това е било установено от анализаторите на агенцията Hadopi, но в момента вече е регистриран реален спад в нелегалния обмен на файлове с неуредени авторски права. Това обаче не помага на музикалната индустрия, тъй като продажбите в тази сфера също не спират да намаляват. Важно е да се отбележи, че Hadopi анализира само трафика в класическите „peer-to-peer” мрежи, а в това число не влизат торентите.

През миналата година продажбите на музика във Франция са намалели с 3.9%, а при филмите спадът е 2.9%. Растежът бележат само услугите за поточни видео и аудио услуги, които са увеличили абонатите си със 73%.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за