Френски регулатор нареди на Google да плаща за ползването на новини и информация

4
567

Френският орган по конкуренцията е инструктирал Google да плаща на френските издатели и новинарски агенции за повторната употреба на съдържанието им в Google News, предават от Ройтерс.

Става ясно, че отсъждането на „Autorite de la Concurrence“ е в следствие на оплакване от няколко организации, които представляват френските издатели.

Френското решение

„Практиките на Google причиняват сериозна и непосредствена вреда върху медийния сектор, когато икономическото състояние на издателите и новинарските агенции е така или иначе крехко. И докато целта на закона е обратната, да подобрява условията за възнаграждение, Google използва съдържание, което е произведено от журналисти.“, казва органът в решението си.

Наредено е на Google да започне разговори с медийните групи, които търсят заплащане, когато гигантът показва тяхното съдържание.

Преговорите трябва да се случат до три месеца и да доведат до резултат, в който засегнатите страни ще получават заплащане.

Подразделението на Google във Франция е отговорило, че откакто европейската директива за авторските права е въведена в страната, миналата година, се водят разговори с издатели за увеличаването на подкрепата и инвестициите в новинарския сектор.

Компанията ще предприеме мерки за изпълнението на нареждането, докато анализира решението и продължава преговорите, предават от Silicon.co.uk.

Именно Член 11 на гореспоменатата директива позволява на издателите да таксуват онлайн платформи, които използват повече от кратки откъси от техни статии.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари