fbpx
5.2 C
София

ФСБ предложи да се забрани използването на Gmail, Hotmail и Skype на територията на Руската Федерация

Най-четени

Вчера на заседание на правителствената комисия по съобщенията, технологичните въпроси и информатиката на Руската федерация, представител на Федералната Служба за Безопасност (ФСБ) предложи да се забрани използването на западните уеб приложения, които използват криптиране на трафика – такива като Skype, Hotmail и Gmail.

„В последно време проблемът с използването на криптографски средства в мрежата предизвиква все по-големи главоболия на федералната служба. Разпространяват се различни програмни средства, позволяващи криптирането на трафика. В частност такова са – Gmail, Hotmail и Skype. Безконтролното използване на такива приложения може да доведе до мащабна заплаха за националната сигурност на Руската Федерация.“ Това заяви началникът на центъра за защита на информацията и отговорник по специалните свръзки към ФСБ – Александър Андреечкин.

Министерството на комуникациите и далекосъобщенията на РФ се оказа по-добронамерено към същия казус.
„Позицията на нашето министерство се заключава в тезата, че на гражданите нищо не трябва да им се забранява, особено интернет. Може да се предлагат някакви средства за дешифриране, но те трябва да са безплатни.“ Дова заяви заместник министъра на същото министерство – Иля Массух.

Предложението на ФСБ за забрана на съответните приложения, не беше одобрено, но въпросът по сигурността остава отворен. Планирано е създаването на междуведомствена работна група (в състава на която е възможно да влязат и представители на руската телекомуникационна компания „Ростелеком“), която до есента на тази година трябва да даде предложение на правителството за регламентиране на използването на програмни приложения и уеб ресурси, ползващи криптиране на връзката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини