Фургони с рентгенови скенери по улиците

1
229

През 2010 година бе повдигнат въпроса по безопасността на рентгеновите скенери в летищата. По-съществената част на дискусията не се отнася до вредата от облъчването на живите организми, а за това, че операторите на тези устройства виждат хората без дрехи. Ясно е, че по такъв начин скритото оръжие или други забранени вещества и апарати се откриват лесно. От друга страна, подобни проверки могат да се считат за нарушаване на личната свобода.

Малко известен е фактът, че съвсем същите рентгенови скенери, способни да виждат през стени и дрехи са комерсиализирани и се продават по поръчка. Оформени са като стандартни автомобилни фургони и могат да сканират по време на движение. Един от производителите на подобни фургони е компанията American Science & Engineering и нейните оборудвани с рентгенови скенери фургони се наричат ZBV (Z Backscatter Van). Според Forbs, от началото на годината са продадени над 500 такива фургона на американските федерални служби, изпълнени са и чуждестранни поръчки.

В самия ZBV е инсталирано рентгеново оборудване, което може да изпраща поток лъчи към другите заобикалящи го обекти: автомобили, пакети, чанти и др. Например фургонът може да се движи през нощта в пределите на някой паркинг и операторът да наблюдава в кои автомобили има хора и какво е натоварено.

Засега не е ясно, имат ли право упълномощените органи да осъществяват подобни обиски, дори това да е станало с помощта на рентгенови лъчи. За юристите това е важно, понеже за обиск се изисква разрешение от съдия и заповед, а и не бива да се обискират невинни и незаподозрени хора.

Всъщност, напълно възможно е да бъде прието, че сканирането изобщо не е обиск и може да се използва подобно на фотоапарат или камера, без да е необходимо някакво разрешение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари