Хакването на банковия холдинг Capital One доведе до изтичането на данни за 106 милиона души

3
609

В резултат от проникването в един от най-големите американски банкови холдинги Capital One изтекоха данните на над 106 милиона клиенти на тази финансова институция. За произшествието съобщи самата Capital One в своя уеб сайт. Започна разследване, в рамките на което бе арестувана жената-хакер Пейдж Томпсън. Съобщава се, че тя се е похвалила в интернет с това, че е извършила голям пробив в Глобалната мрежа.

Малко по-късно разследващите съобщиха, че външно лице е осъществило неоторизиран достъп, в резултат от което е получило личните данни на хората, които са подавали молби за получаването на кредитни карти, както и данните на притежателите на банковите карти Capital One.

Пострадали са около 100 милиона жители на САЩ и 6 милиона – на Канада. Хакерът е получил достъп до имената, адресите, телефонните номера, адресите на електронните пощи, дата на раждане, данните за дохода, кредитния рейтинг, баланса, историята на разплащанията, контактната информация и други.

Недостъпна е останала информацията за номерата на банковите сметки на кредитните карти.

Според BBC, това изтичане на лични данни е най-голямото в банковата история.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че 33 годишната Пейдж Топмпсън е задържана. Тя е работила като програмист в една от технологичните компании на Сиатъл. Явно понякога е тествала информационната сигурност на различните институции. Максималното наказание, което Пейдж може да получи е 5 години затвор плюс глоба от $250 000. Засега няма информация какво ще стане с Capital One, които недостатъчно добре са защитили своята банкова компютърна система.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бойко
Бойко

От ГДБОП вече са хванали харерите и са декрептирали компютрите им, а Пейдж Топмпсън е никът на Пенчо Тодоров. Съвпадение? Не мисля.

AxOx
AxOx

До Бойко: „Пейдж Топмпсън е никът на Пенчо Тодоров. Съвпадение? Не мисля“
Пейдж Топмпсън – жена,
Пенчо Тодоров – мъж
Какви логични връзки правиш тук?!?!!?

Бай Иван
Бай Иван

Кристияне престани бе човек!