Хакване на помпата за инсулин може да убие човек

0
74

Звучи като научна фантастика, но с достатъчно мощна антена, на стотици метри разстояние от жертвата, е напълно възможно пускането на безжичен хак за дистанционно управление на помпата за инсулин, при диабетиците и това да ги убие.

Джей Редклиф е експерт по сигурност и е диабетик, който е свързан с помпа за инсулин и монитор за глюкозата през цялото време. Той твърди, че се е превърнал в човешка SCADA система.

На конференцията Black Hat, той говори за това как всички безжични устройства са податливи за подслушване. Това включва и медицински устройства като пейсмейкъри, дефибрилатори и помпи за инсулин.

„Първата ми реакция беше, че това е наистина страхотно, погледнато от техническа гледна точка. Втората ми реакция беше ужасът от това, че устройствата, които поддържат живота ми могат да бъдат хакнати.“ сподели Редклиф.

Според него, атакуващия може да прихване безжичния сигнал и след това да пусне по-силен сигнал за да промени отчетеното ниво на кръвната захар и така човекът, който носи помпата да засили дозата си инсулин. Ако се прави постоянно това може да убие човек. Редклиф предполага различни сценарии, като това, че атакуващия може да е в самолета или на същия етаж в болницата.Той добавя, че с достатъчно мощна антена, атаката може да бъде направена на разстояние повече от половин километър.

Натанаил Пол, който също носи помпа за инсулин е започнал да се притеснява от потенциална безжична атака. Миналата година той е споделил пред CNN: „Ако вашия компютър се повреди, никой не умира. Ако помпата ви за инсулин се повреди, тогава имате проблем.“

Той и други разработчици са започнали работа съвместно с Администрацията за храните и лекарствата в САЩ, да работят по сигурността на медицинските устройства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за